OZBILJNE OPTUŽBE

Švicarska televizija objavila snimku kako hrvatski policajci silom vraćaju migrante u BiH

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 16.05.2019 10:04
  • Objavljeno 15.05.2019 u 22:44
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Švicarska televizija objavila je u srijedu snimku na kojoj hrvatski policajci silom vraćaju migrante u susjednu Bosnu i Hercegovinu i prema svjedočanstvima migranata oduzimaju im novac i mobitele

Hrvatska policija je već duže vrijeme suočena s optužbama da izbjeglice koje se nađu na hrvatskom teritoriju nezakonito vraća u BiH umjesto da im pruži priliku da zatraže azil u Hrvatskoj te da ih fizički zlostavlja i krade imovinu.

Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova sve je optužbe odbacilo.

U političkom magazinu "Rundschau" prvog programa Švicarske radio televizije (SRF) prikazana je snimka na kojoj se vidi kako policajci kombijima na granični prijelaz dovode skupinu migranata i šalju ih natrag u BiH.

Novinari su dva dana zaredom sa skrivenih položaja dokumentirali četiri tzv. "push back“ akcije, odnosno vraćanje migranata protiv njihove volje. U njima je u BiH prebačeno 70 migranata, uglavnom iz Pakistana, Afganistana i Alžira.

U razgovoru s novinarima migranti govore o tome da su im hrvatski policajci uništili mobitele i oduzeli novac te da su protiv njih upotrijebili silu.

Jedna afganistanska obitelj svjedoči kako su ih policajci uz prijetnju oružjem strpali u kombi, a na pitanje mogu li zatražiti azil u Hrvatskoj, policajac im je navodno odgovorio da će dobiti "bosanski azil“.

U prilogu se navodi da se mjesto na kojem hrvatski policajci vraćaju migrante nalazi blizu sela Gradine. Prilog je snimljen krajem travnja.

ODGOVOR ŠVICARCIMA

MUP: Nije nasilna deportacija nego obeshrabrivanje

Ministarstvo unutarnjih poslova odgovorilo je švicarskim novinarima koji su ustvrdili kako imaju snimku gdje hrvatska policija radi takozvani push-back migranata u BiH, a što nije u skladu s međunarodnim zakonima i konvencijama.

Prenosimo najvažnije dijelove odgovora MUP-a novinarima švicarske javne televizije.

"Nakon pregleda videa utvrdili smo da je snimljen 24. travnja 2019. na državnoj granici Hrvatske i BiH, na dijelu koji je pod nadležnosti Sisačko-moslavačke policijske uprave. 

Jasno je kako je namjera videa bila da insinuira kako hrvatska policija nezakonito deportira migrante u BiH. Ali ovaj događaj ne uključuje nikakve nezakonite akcije ili nasilno deportiranje. 

Video  pokazuje policijske službenike kako obavljaju svoje dužnosti s ciljem obeshrabrivanja grupe ljudi od nezakonitog ulaska u Europsku uniju na lokaciji koja nije službeni granični prijelaz.

To provode u skladu s člankom 13 šengenskog zakonika. Štoviše, video ne pokazuje nikakvo korištenje sile od strane policije prema osobama koje obeshrabruju." 

Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova odgovorilo je SFR-u da se na snimci radi o "službenoj akciji u skladu sa Šengenskim kodeksom koja ima za cilj spriječiti ilegalni ulazak u EU“.

No, njemački stručnjak za migraciju Marcus Engler kaže kako je jasno da se radi o povredi europskog i međunarodnog prava, jer nije dozvoljeno skupno protjerivanje bez prethodnog postupka.

Engler dodaje da to nije praksa za koju je kriva samo Hrvatska, nego cijela EU. "Mi moramo kritizirati hrvatsku vladu ali hrvatska ovdje ne djeluje na vlastitu ruku nego zajedno s ostatkom EU-a. Hrvatska granična policija se financira europskim novcem. Druge zemlje podržavaju ovu praksu jer od nje politički profitiraju“, rekao je Engler za SFR.

Europska komisija je odbila komentirati materijal koji joj je SFR dao na uvid.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!