sumnje u političku špijunažu

Švicarska istražuje moguće ilegalno tursko špijuniranje turskih iseljenika

24.03.2017 u 16:57

Bionic
Reading

Švicarska je pokrenula istragu o mogućem špijuniranju izvana članova turske zajednice u toj zemlji, izvijestilo je u petak državno tužiteljstvo

Švicarski ministar vanjskih poslova svojem je turskome kolegi u četvrtak kazao da će Švicarska temeljito istražiti mogućnost ilegalnog turskog špijuniranja turskih iseljenika prije održavanja referenduma 16. travnja čiji je cilj proširiti ovlasti turskoga predsjednika Tayyipa Erdogana.

'Ured državnog tužitelja obaviješten je o konkretnoj sumnji u političku špijunažu koja se provodila prema pripadnicima turske zajednice u Švicarskoj', objavio je ured u petak, ne objavivši pojedinosti o dosadašnjim rezultatima istrage koja je počela 16. ožujka.

Već tjednima neutralna Švicarska nastoji se ne petljati u žestoke razmirice između Ankare i ostalih europskih nacija o kampanji turskih političara koji nastoje 'pribaviti' potporu Erdoganu među Turcima koji žive u inozemstvu.

Turski predsjednik optužio je Njemačku i Nizozemsku da se ponašaju poput nacista jer su spriječili održavanje okupljanja potpore u kojima su trebali sudjelovati i turski ministri.

Švicarci istražuju navodno prikupljanje političkih obavještajnih podataka gdje su sudionici događaja održanih na Sveučilištu u Zuerichu krajem 2016. i početkom 2017. snimani i fotografirani.