JOSIPOVIĆ U SARAJEVU:

'Svi trebaju izvući pouke iz strašnih ratova'

29.05.2010 u 15:46

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, Srbije Boris Tadić, Crne Gore Filip Vujanović te predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić pozvali su u subotu na daljnje jačanje regionalne suradnje i gradnju uzajamnog povjerenja kao zajedničkog doprinosa napretku cijele regije na putu prema članstvu u Europskoj uniji

Šefovi država zemalja regije sudjelovali su na sjednici Igmanske inicijative, mreže nevladinih organizacija iz četiriju zemalja, i tom su prigodom potpisali i zajedničku izjavu kojom su potvrdili značaj zaključaka Zagrebačkog summita održanog 2000. godine, kojima je i potaknuta jača regionalna suradnja.

Hrvatski je predsjednik rekao da će naša zemlja pomoći susjedima na putu u EU te istaknuo da svi trebaju izvući pouku iz strašnih ratova i dao punu potporu očuvanju stabilnosti BiH.

Njegov srbijanski kolega potvrdio je da i za Beograd integracija u EU nema alternativu. Podupire što brži ulazak Hrvatske u EU, a od nas očekuje i najviši stupanj poštovanja prava nacionalnih manjina.

I predsjedatelj Predsjedništva BiH pozvao je na jačanje suradnje i razumijevanja u regiji te je predložio da četiri države uspostave posebna središta za znanstvenu i tehnološku suradnju.

Crnogorski predsjednik je potvrdio da je njegova zemlja vrlo zainteresirana za dobrosusjedske odnose u regiji. Čelnici su poduprli i ulogu civilnog društva i nevladinih organizacija u njihovim naporima za provedbu strukturalnih reformi.

Podsjetimo, Igmanska inicijativa je mreža nevladinih organizacija iz četiriju zemalja koja radi na što bržoj normalizaciji odnosa potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma. Hrvatski predsjednik na marginama sarajevskog skupa sastao se s kolegama iz regije, a u privatni posjet primio ga je poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić

Josipović će sutra posjetiti Derventu i Banju Luku gdje će razgovarati s predstavnicima hrvatskih stranaka iz BiH te s predstavnicima vlasti Republike Srpske.

Hrvatski predsjednik od premijera RS Milorada Dodika zatražit će potporu povratku prognanih Hrvata u srpski entitet. U Uredu hrvatskog predsjednika ističu da sastanak s Dodikom nije službeni, nego radni. Hrvatska politika ne može zanemariti činjenicu da je srpski entitet realnost, ističu u Uredu. Ne možemo zatvarati oči ni pred gospodarskim mogućnostima koje stoje pred Hrvatskom, smatraju na Pantovčaku. Josipovićev boravak u RS-u tumači kao misiju otvaranja vrata i put pomirenja.

Josipović će se sastati i s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te banjalučkim biskupom Franjom Komaricom. U selima Sijekovcu, Briševu i Kozarcu odat će počast žrtvama rata u BiH.