TIHE PATNJE MLADOG DIKTATORA

Svi se u Sjevernoj Koreji moraju šišati kao voljeni vođa?

26.03.2014 u 17:25

Bionic
Reading

Do sada su stanovnici Sjeverne Koreje mogli birati između 28 propisanih frizura, 18 za žene i 10 za muškarce. No, od sada će svi muškarci morati imati frizuru kao vrhovni vođa.

Pyongyang je uveo novi zakon još prije dva tjedna, ali sada je stupio na snagu na čitavom području ove izolirane diktature, izvještava BBC

No, nisu svi oduševljeni novim propisom jer mnogi smatraju da takva frizura nije baš muževna. 'Fizura našeg vođe je posve posebna, ako baš želite', rekao je neimenovani izvor za Radio Free Asia. 'Ne pristaje svakome jer nemaju svi isti oblik glave i lica'.

Osim toga, prema bivšem stanovniku Pyongyanga, koji je prebjegao u Kinu, frizura Kim Jong-Una je nepopularna jer podsjeća na stil kineskih krijumčara. 'Sve do sredine 2000-ih to smo zvali 'frizura kineskih krijumčara'', ispričao je prebjeg za Korea Times.

Državna televizija Sjeverne Koreje navodno je pokrenula reklamnu kampanju protiv duge kose s porukom: 'Skratimo našu kosu u skladu sa socijalističkim životnim stilom'.

I bivši vođa Kim Jong-Il, koji je Sjevernom Korejom vladao 17 godina, održavao je sličnu firzuru. Doduše, njegova je bila malo voluminoznija.

Za sada se čini da će žene i dalje moći birati neku od 18 zakonom dopuštenih frizura. A kako je mladi diktator veliki fan humorističke serije Friends, nije isključeno da će narediti kako sve žene moraju nositi frizure poput ženskih likova ove popularne serije.

No, sve bi ovo trebalo uzeti s barem mrvicom rezerve. Naime, prošle su se godine pojavile glasine da je ta ista državna televizija Sjeverne Koreje objavila kako su uspješno spustili astronauta na Sunce.