'Svoju smo odluku donijeli'

Svi govore da Plenković snubi HSS. Pitali smo desnu ruku Kreše Beljaka kako diše

10.05.2017 u 13:37

Bionic
Reading

Nakon što se u medijima pojavila informacija da je Andrej Plenković članovima Predsjedništva HDZ-a rekao da nakon lokalnih izbora računa na suradnju s HSS-om prilikom formiranja nove parlamentarne većine, HSS-ovci za tportal i dalje tvrde: 'Svoju smo odluku donijeli, ostajemo u oporbi i nakon lokalnih izbora'

Potpredsjednica HSS-a i saborska zastupnica Ana-Marija Petin u razgovoru za tportal obećala je i svojim biračima i javnosti da nitko od pet HSS-ovih zastupnika neće promijeniti dres nakon lokalnih izbora.

'Mogu dati riječ da nitko od zastupnika HSS-a nakon lokalnih izbora ne misli istupiti iz stranke. Poštovat ćemo odluku Predsjedništva stranke. A s obzirom da znam kako razmišljaju članovi Predsjedništva, vjerujem da se stavovi HSS-a neće promijeniti ni nakon lokalnih izbora', rekla je za tportal saborska zastupnica HSS-a Ana-Marija Petin.

Kaže da s njom oko eventualne suradnje nakon lokalnih izbora šef HDZ-a Andrej Plenković nije kontaktirao. Njezina izjava je zanimljiva s obzirom na to da je Večernji list objavio da je Andrej Plenković članovima Predsjedništva HDZ-a u ponedjeljak rekao kako je s HSS-om već obavio razgovore te da će razgovarati i dalje.

Večernji piše kako je Plenković rekao da je razgovarao ne samo s Krešom Beljakom, 'nego i pojedinačno sa svakim od preostala četiri HSS-ova saborska zastupnika'.

Razgovore koje je, prema pisanju Večernjeg lista, Plenković obavio s HSS-ovcima demantira još jedan od potpredsjednika HSS-a - saborski zastupnik Davor Vlaović.

'Sa mnom nitko nije kontaktirao. Mogu ponoviti samo da smo na Predsjedništvu stranke donijeli jednoglasnu odluku da ostajemo u opoziciji. Bez obzira na lokalne izbore', rekao je za tportal Davor Vlaović.

Informacije iz HDZ-a o preslagivanju saborske većine s HSS-om Vlaović smatra 'spinovima kojima se vrši pritisak na članove HSS-a, a u funkciji lokalnih izbora'.

'Gospoda iz HDZ-a su nam rekla da im ne trebamo, da mi za njih više nismo poželjan partner. Stoga ćemo na ove lokalne izbore s novim partnerima', rekao nam je Vlaović.

Nakon što su posljednjih osam godina HSS-ovci u Brodsko-posavskoj županiji surađivali s HDZ-om, na ove lokalne izbore HSS ide sa SDP-om i parterima. Kandidat za župana bit će upravo Vlaović.

Slična je situacija i u Virovitičko-podravskoj županiji, u kojoj će HSS nakon osam godina suradnje s HDZ-om na svibanjske lokalne izbore izaći sa SDP-om, HNS-om i HSU-om.

'S HDZ-om smo se razišli, a nismo se slagali o načinu na koji dalje voditi županiju', rekla nam je liderica HSS-a u Virovitičko-podravskoj županiji Ana-Marija Petin.