OPERACIJA ZAVRŠENA

Svi Hrvati evakuirani iz Libije

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 01.03.2011 15:36
  • Objavljeno 01.03.2011 u 14:13
dolazak_radnika2-270211

dolazak_radnika2-270211

Izvor: Cropix / Autor: Marko Miscevic / CROPIX

Evakuacija hrvatskih državljana iz Libije uspješno je završena u ponedjeljak, a od 21. veljače evakuirana su ukupno 404 hrvatska i 51 strani državljanin, izjavio je u utorak na konferenciji za novinare u Zagrebu potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković

'S jučerašnjim danom možemo reći da su svi hrvatski državljani koji su to željeli evakuirani. Danas tijekom dana stiže i zadnji čarter avion s radnicima Crosca', istaknuo je Jandroković

Skupina od 27 radnika Crosca očekuje se u Zagrebu večeras oko 19.30 sati.

Od 21. veljače, kada su sve tvrtke koje su imale poslovni angažman u Libiji zatražile pomoć, do danas su iz Libije evakuirana 404 hrvatska državljana i 51 strani državljanin, kazao je. Radi se o stranim državljanima koji su ili radili za hrvatske tvrtke ili su se pridružili u evakuaciji. Tu je bilo državljana SAD-a, Velike Britanije, Italije, Austrije, Kanade, Srbije, Crne Gore, Rumunjske i Nizozemske.

Hrvata koji su radili za hrvatske tvrtke bilo je 301, a 103 su radila za strane tvrtke.

Na privremenom radu u Libiji, nastavio je Jandroković, još su ostala četiri hrvatska državljana koja su se javila, ali nisu željeli napustiti zemlju. U slučaju da će im trebati pomoć ona će im biti pružena, dodao je.

Ovo je bila najsloženija operacija evakuacije i logistički i sigurnosno i za MVPEI i za tvrtke koje su imale svoje radnike u Libiji budući da su radnici bili na pet lokacija, rekao je ministar i izrazio zadovoljstvo zbog uspješnog završetka operacije.

'Moram reći da smo vrlo sretni i zadovoljni što se sve završilo ovako, da nitko od hrvatskih državljana, nitko od radnika hrvatskih tvrtki nije stradao. Svi su uspješno evakuirani iz Libije', istaknuo je.

Hrvatskim državljanima u evakuaciji su među ostalima pomagali Austrija, Bugarska, Crna Gora, Italija, Mađarska, Njemačka, SAD, Srbija i Velika Britanija.

'Bila je to jedna akcija međunarodnog karaktera u kojoj je zaista trebalo pokazati solidarnost i kao što su nama pomagale druge zemlje i mi smo isto tako pomogli državljanima drugih država', rekao je Jandroković.

On je posebice istaknuo ulogu hrvatskih tvrtki, Crosca, Geofizike, Montmontaže i Viadukta, koje su u vrlo teškim okolnostima pronašle načine da evakuiraju svoje radnike.

Hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva također su sudjelovala u evakuaciji na različite načine, kao na primjer veleposlanstva u Tripoliju, Rimu, Kairu, Londonu, Beogradu, Kijevu, Budimpešti, Sofiji, Beču, Ateni, Madridu, a i stalna misija RH u New Yorku preko svojih kontakata s libijskim predstavnicima je isto tako odigrala važnu ulogu.

Na konferenciji za novinare su bili i predstavnici Crosca, Geofizike, Montmontaže i Viadukta koji su zahvalili svojim radnicima i njihovim obiteljima na strpljenju i vjeri, zatim kriznom stožeru MVPEI-ja koji je bio stalno na raspolaganju i libijskim partnerima.

Predstavnik Geofizike je rekao da je sada idući korak osigurati posao za radnike koji su se vratili. Po riječima predstavnika tvrtki, većina radnika želi se vratiti u Libiju kada se situacija tamo stabilizira.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!