OSEBUJNI IZBORI

Svi bi oni vodili Srbiju, od kralja satire do neosuđenog ratnog zločinca

15.03.2017 u 17:11

  • +5

Kandidati za predsjednika Srbije

Izvor: Pixsell / Autor: Reuters/Pixsell

Bionic
Reading

U utrku za novog predsjednika Srbije službeno je ušlo 11 kandidata, nakon što je u ponedjeljak u ponoć istekao rok za prijave. Na kandidaturu osebujnog Ljubiše Preletačevića Belog čak je i uložen prigovor koji je ubrzo odbijen, a izborna komisija dala je još 48 sati Predragu Vučetiću, koji je donio prazne kutije, da ispravi nepravilnosti

Aktualni predsjednik Tomislav Nikolić odustao je od kandidature nakon što ga je na povlačenje praktički prisilio njegov dugogodišnji politički suputnik Aleksandar Vučić koji je ujedno i favorit izbora. Osim njega, lepeza kandidata široka je i kreće se od poznatih lica poput Vuka Jeremića i Vojislava Šešelja do za hrvatsku javnost potpunih anonimaca poput izvjesnog Milana Stamatovića. Riječ je o prilično mačističkom društvu jer se nije kandidirala nijedna žena.

No krenimo redom.

Aleksandar Vučić – kandidat Srpske napredne stranke (SNS)

Aktualni je srpski premijer, alfa i omega srpske politike posljednjih pet godina. Iznimno voli izbore. Od 2012., kada se Srpska napredna stranka prvi put uspela na vlast, Vučić je dva puta išao na prijevremene izbore i na njima pobjeđivao. 

Iako je prošle godine ostvario glatku pobjedu na spomenutih prijevremenim parlamentarnim izborima, ove se godine odlučio okušati i na predsjedničkim izborima. Favorit je i ambicija mu je pobijediti u prvom krugu. U slučaju pobjede, sva vlast u Srbiji bi bila koncentrirana u njegovim rukama kao što je to svojedobno bio slučaj kada je predsjednik bio Boris Tadić.

Promidžbeni spot Aleksandra Vučića za predsjedničke izbore

Kampanju vodi po svom prokušanom receptu kojim je i oblikovao svoj politički stil. Hvali se dostignućima SNS-a i postavlja se u poziciju žrtve u kojoj će iz gotovo neizlazne situacije, jer su svi protukandidati protiv njega, on uz pomoć građana i odnijeti pobjedu. Svakako nije naodmet to što SNS kontrolira sve poluge vlasti, a posredno i medije što mu daje značajnu prednost unatoč neupitnoj popularnosti.

Vuk Jeremić – kandidat grupe građana Moramo bolje

Jeremić je nekadašnji ministar vanjskih poslova i predsjedavajući Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Prošle godine natjecao se i poziciju glavnog tajnika UN-a, ali nije uspio. Njegovo predsjedavanje općom skupštinom u negativnom sjećanju ostalo je stanovnicima Bosne i Hercegovine i Hrvatske jer je pokušao relativizirati ulogu srpske države tijekom ratova devedesetih.

Čak je organizirao i skup na koji nije želio dati dozvolu za sudjelovanje majkama Srebrenice. Negodovanje je i izazvao kada je u UN-u pustio 'Marš na Drinu'. Ako Vučić na uspije pobijediti u prvom krugu, favorit je da mu se pridruži u drugom krugu, međutim morat će se dobro potruditi jer mu za vratom pušu Janković i Šešelj.  

Saša Janković - kandidat grupe građana Za Srbiju bez straha

Bivši je pučki pravobranitelj koji je na toj funkciju izgradio reputaciju popularnog oporbenjaka vlasti Srpske narodne stranke i Aleksandra Vučića nakon što se njegova reakcija na incident tijekom Parade ponosa, u kojem su sudjelovali i brat predsjednika Vlade i brat gradonačelnika Beograda nije svidjela vladajućima. 'To je označilo otvoreni rat s institucijom zaštitnika građana', kazao je nedavno Janković navodeći da je potom krenula kampanja protiv njega u pojedinim medijima. Popularan je među liberalnih građanstvom i na društvenim mrežama. Uz Jeremića glavni je oporbeni kandidat.

Saša Janković o autobusima kojih nema Autor: Youtube

Vojislav Šešelj – kandidat Srpske radikalne stranke

Neosuđeni ratni zločinac koji je iz haškog pritvora prije nepravomoćne oslobađajuće presude pušten zbog teškog zdravstvenog stanja, nikad nije bio u boljoj formi. Ušao je u bitku protiv bivšeg učenika koji se tijekom njegovih haških dana oteo kontroli i s Tomom Nikolićem osnovao SNS i vjeruje u uspjeh. Šešelj poručuje da je on 'opozicija naprednjacima', ali da su mu 'mnogo veći protivnici prozapadni oporbeni kandidati'. 'Cilj mi je da eliminiram Vuka Jeremića iz predsjedničke utrke u prvom krugu kako bih se u drugom obračunao s premijerom Aleksandrom Vučićem', kazao je u utorak Šešelj. Ulazak Šešelja u drugi krug predstavljao bi pravu noću moru za oporbu jer on to zapravo nije.   

Šešelj označio početak kampanje Autor: youtube

Saša Radulović – predsjednik pokreta Dosta je bilo

Radulović je na prošlim parlamentarnim izborim uspješno izgradio stranku trećega puta kakve su trend u Europi posljednjih godina, a kojima se uspjeh temelji na slabostima i razočaranju građana etabliranim strankama. Međutim Radulović nije došao niotkud već je otprije poznat javnosti jer je obnašao dužnost ministra gospodarstva u vladi Ivice Dačića koju je Vučić kontrolirao s mjesta potpredsjednika, a iz koje je otišao kao mučenik sa simpatijama javnosti, nešto slično kao Mirela Holy kod nas. No kada su u pitanju predstojeći predsjednički izbori, predugo je spekulirao i oklijevao s kandidaturom pa su se drugi, prvenstveno Jeremić i Janković, nametnuli kao glavni izazivači Vučića.

Boško Obradović – predsjednik pokreta Dveri

Dveri su konzervativna proruska klerikalna stranka. U građanskom dijelu javnosti njihovi stavovi nazivaju se i profašističkim. Cijela ideologija i nastupi Dveri dizajnirani su u crkveno-bizantskom stilu s pravoslavnim nijansama. Politički program im je osobito naslonjen na zaštitu obitelji, progovaraju i o korupciji i preispitivanju imovine tajkuna, a zalažu se i za trajnu zabranu Parade ponosa u Srbiji.

Milan Stamatović – kandidat grupe građana Za zdravu Srbiju - Milan Stamatović

Stamatović je predsjednik Općine Čajetina od 2004. Govoreći o svojoj kandidaturi, Stamatović se požalio da je predsjedničkim kandidatima iz unutrašnjosti Srbije mnogo teže voditi kampanju jer nemaju uvjete kao svi drugi kandidati.

Nenad Čanak – Liga socijaldemokrata Vojvodine

Veteran srpske politike, vojvođanski autonomaš Čanak odlučio se kandidirati na predsjedničkim izborima iako su dani njegove najveće političke slave davno iza njega. Osebujan je političar koji je čak sudjelovao u reality showu, a politički pad započeo je nakon što su u jednom restoranu on i njegovi tjelohranitelji pretukli Pavla Lešanovića u razmiricama oko glazbenog ukusa.

Miroslav Parović - kandidat Narodnog slobodarskog pokreta

Predsjednik minornog Narodnog slobodarskog pokreta kaže da je s 33 godine on trenutačno najmlađi pretendent na funkciju predsjednika države pa će insistirati i na rješavanju problema svoje generacije i zaustavljanju odljeva mozgova iz Srbije. Draži mu je Vučić od glavnih oporbenih protukandidata Jeremića i Jankovića. 'Ja ne želim da sudjelujem u nametnutoj političkoj matrici po kojoj je 'Vučiću, pederu!' glavna opoziciona poruka. To je bolesno! Srbija zaslužuje pristojnu i normalnu opoziciju, a moja stranka i ja to jesmo', poručio je Parović. Nedostajala su mu 154 potpisao za kandidaturu pa ih je morao naknadno donijeti u izbornu komisiju. Simpatizer je Marine Le Pen, predsjednice francuskog Nacionalnog fronta, stranke tamošnje ekstremne desnice.

Aleksandar Popović – kandidat Demokratske stranke Srbije

Stranka nekadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Vojislava Koštunice spala je na niske grane, ali se i dalje nastoji održavati privid velike stranke. Stoga na predsjedničke izbore izlaze sa svojim kandidatom iako nema nikakve šanse osvojiti ni nekoliko posto glasova.

Ljubiša Preletačević Beli – kandidat grupe građana Beli – samo jako

Ljubiša Preletačević Beli, koji se zapravo zove Luka Maksimović, najosebujniji je kandidat ili zapravo antikandidat na srpskim predsjedničkim izborima. Kandidat je koji parodira i izruguje srpsku političku scenu.

Cijela priča počela je kada su Maksimović i prijatelji osnovali Samo jako – Beli, pod sloganom SPN – Sarmu probo nisi, pridodali mu izmišljeno ime Ljubiša Preletačević i ostvarili nevjerojatan uspjeh na izborima u Mladenovcu! Vjerojatno ni sanjali nisu da će se sve završiti s 13 osvojenih mandata, odnosno koliko su druge velike oporbene stranke imale zajedno u ovom gradu. Po broju glasova bili su odmah iza SNS-a.

Preletačević je danima preko Facebooka i Twittera pozivao simpatizere da ga podrže u kandidaturi i da se tako njegovo izrugivanje srpske političke scene nastavi. U tome je (zasad) i uspio.

Spomenimo i da je Danijela Sremac, koja tvrdi da je potomak ruskih careva, odustala od kandidature zbog, kako je rekla, 'nedemokratskog procesa kandidature', iako je navodno prikupila dovoljno potpisa.