PROTUNAPAD IZ SDP-a

'Svi akteri osječke pljačke su danas u HDSSB-u'

13.02.2014 u 14:27

Bionic
Reading

'To je uličarska konstrukcija napada koji traju desetak godina na istu temu', tako je sinoć predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odgovorio na optužbe HDSSB-a. Savez za Hrvatsku, čiji je član i HDSSB, stvoren je kako bi napadao HDZ, ustvrdio je Karamarko, no ubrzo je stigao odgovor Josipa Salapića

'Savez za Hrvatsku je osnovan da bi biračima koji smatraju da je dosta i SDP-a i HDZ-a dao potporu tako da se ne rasipaju oni glasovi birača koji podržavaju tu opciju. Vidjeli ste da je na prošlim izborima više od 400 tisuća glasova otišlo u vjetar. Savez za Hrvatsku ima svoju platformu, a to kome Savez smeta ili ne smeta, ostavljam na dušu gospodinu Karamarku', prokomentirao je Salapić na pitanje tportala.

Kazao je kako svi koji nešto znaju o nezakonitim radnjama u Osijeku svoja saznanja trebaju podijeliti s DORH-om.

'Vezano uz ono što je rečeno na press konferencijama jučer, oni koji smatraju da postoje dokazi za nezakonite radnje trebaju ih dati tijelima koja to vode, a to su Državno odvjetništvo i USKOK. Oni koji smatraju da treba provesti istrage trebaju pomoći Državnom odvjetništvu te dati dokaze i materijale kako bi konačno istina za sve slučajeve, s bilo koje strane, bez obzira o kome se radi, došla na vidjelo te da oni koji su kršili zakone RH budu kažnjeni', poručio je Salapić.

Upitan ima li HDSSB dokaze za insinuacije koje je jučer iznio vezano uz predsjednika HDZ-a Karamarka i hoće li ikakve dokaze predati DORH-u, Salapić je rekao da su iz HDSSB-a jučer iznijeli samo informacije do kojih su došli.

'Mi smo jučer najavili da je ovo bio samo dio press konferencije i da ćemo sve ono što je došlo do naše stranke predati tamo gdje je mjesto. Dakle ako postoje neki materijali koji su stigli u HDSSB, to će se isporučiti Državnom odvjetništvu bez obzira o kome se radi', kazao je Salapić.

Iako je većina jučer iznesenih optužbi išla na račun Tomislava Karamarka, u HDSSB-u su se spomenuli i SDP-a. Podsjećamo, SDP i HDZ su optužili za sinkroniziranu akciju koja se provodi iz straha od jačanja Saveza za Hrvatsku. Dapače, kazali su da je 'koalicija' SDP-a i HDZ-a samo temelj za buduću koaliciju na državnoj razini.

Takve optužbe danas je za tportal odbacio predsjednik osječko-baranjskog SDP-a Domagoj Hajduković.

'Istina je da SDP i HDZ surađuju u Gradskom vijeću Osijeka, međutim to nije jedinstven slučaj da dvije stranke iz različitog političkog spektra surađuju na dobrobit građana. Recimo, primjer toga je i Đakovo u kojem HDSSB podupire HDZ u Gradskom vijeću. To je prije svega lokalna politika koja se bazira na zajedničkim interesima za grad ili općinu, no što se tiče suradnje SDP-a i HDZ-a na državnoj razini, o tome ne možemo govoriti. To je sigurno izvan svakog pitanja', kazao je Hajduković.

HDSSB je jučer optužio HDZ i za to da je opustošio slavonsko-baranjske županije, no u obranu glavne oporbene stranke ipak je stao Hajduković. 'HDSSB je oštro govorio o HDZ-ovoj pljački Slavonije, no podsjetio bih da dobro znamo tko su bili čelni akteri privatizacije i pretvorbe u Hrvatskoj i oni su sad svi članovi HDSSB-a', rekao je Hajduković.

Šefa županijskog SDP-a upitali smo i kako to da optužbe vezane uz kriminal u pretvorbi i privatizaciji izlaze baš sada i od HDZ-a i SDP-a, iako se godinama šuška o povezanosti mutnih poslova u Osijeku s Branimirom Glavašem.

'Ja osobno sam više puta rekao i spočitavao kolegama iz HDSSB-a to što ih vodi ratni zločinac i što se ne odriču ratnog zločinca, što ne priznaju pravni poredak RH, a unatoč tome sjede u Saboru, sjede u gradskim vijećima i konzumiraju svoja prava. Tu se radi o licemjerju, jer se referiraju samo na ono što im odgovara u danom trenutku i jako prigodno zaborave ono što im ne odgovara', kazao je Hajduković.

Međutim kako to da onda s istim tim HDSSB-om koji se ne odriče ratnog zločinca SDP pregovara oko ustavnih promjena?

'Ne pregovaramo s istim čovjekom. O ustavnim promjenama treba reći da smo, istina, pregovarali sa svima onima koji su željeli i vidjeli potrebu da se mijenja Ustav. Drago mi je da je HDSSB prepoznao to, no u zadnji trenutak se povukao. Zašto, ne bih htio špekulirati o tim razlozima. Oni su ih sami iznijeli iako ja ne bih rekao da su to pravi razlozi', kazao je Hajduković za tportal.