sveta knjiga

Papa Franjo osudio spaljivanje Kurana

03.07.2023 u 09:01

Bionic
Reading

Papa Franjo rekao je da ga je spaljivanje svete knjiga Kurana razljutilo i zgrozilo te da osuđuje i odbacuje dopuštanje takva čina kao oblika slobode govora

"Svaku knjigu koja se smatra svetom treba poštovati kako bi se poštovali oni koji u nju vjeruju", rekao je Papa u intervjuu za list Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Itihad, objavljenom u ponedjeljak.

“Ljutit sam i zgrožen tim postupcima. Sloboda govora nikada se ne smije koristiti kao sredstvo za prijezir drugih, a dopuštanje toga se odbacuje i osuđuje", istaknuo je.

Muškarac je prošli tjedan poderao i zapalio Kuran u glavnom gradu Švedske Stockholmu, što je izazvalo snažnu osudu nekoliko država, uključujući Tursku čiju potporu Švedska treba dobiti za ulazak u vojni savez NATO.

Premda je švedska policija odbila nekoliko nedavnih zahtjeva za prosvjede protiv Kurana, sudovi su poništili te odluke, rekavši da se time krši sloboda govora.

U nedjelju je islamska skupina od 57 država rekla da su potrebne kolektivne mjere kako bi se spriječili činovi oskvrnuća Kurana te da bi se trebalo koristiti međunarodno pravo za zaustavljanje vjerske mržnje.