najpoznatija političarka

Švedska nominirala bivšu povjerenicu EU-a Malmstrom za šeficu OECD-a

01.09.2020 u 11:10

Bionic
Reading

Švedska je u utorak nominirala bivšu povjerenicu EU-a za trgovinu Ceciliju Malmstrom za glavnu tajnicu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD)

Malmstrom pripada među "najpoznatije i najuglednije švedske političare", rekla je novinarima ministrica vanjske trgovine Anna Hallberg.

Rekla je da se Švedska odlučila za nominiranje vlastita kandidata u jeku "niza izazova" međunarodnoj suradnji, uključujući povećani protekcionizam.

Angel Gurria, koji je trenutno na čelu OECD-a sa sjedištem u Parizu, nedavno je rekao da neće tražiti drugi mandat na čelu 37-člane grupacije većinom bogatih zemalja u rasponu od Australije do Sjedinjenih Država.

Malmstrom (52) rekla je da je "vrlo sretna i ponosna" zbog nominacije i upozorila na potrebu za multilateralizmom i međunarodnom suradnjom.

"U zadnje vrijeme svjedoci smo slabljenja međunarodne suradnje, što je pojačano krizom zbog koronavirusa", istaknula je Malstrom.

Područja u kojima je potrebna međunarodna suradnja uključuju klimatsku krizu, pandemiju koronavirusa, nezaposlenost i financijsku krizu, dodala je.

Proces nominiranja počeo je 1. kolovoza i traje do 31. listopada. Petogodišnji mandat čelnika OECD-a počinje u lipnju.

Malmstrom je bila ministrica europskih poslova za vrijeme bivšega konzervativnog premijera Fredrika Reinfeldta od 2006. do 2010., prije nego što je bila nominirana za Europsku komisiju.

Obavljala je dužnost europske povjerenice za unutarnje poslove od 2010. do 2014., a povjerenica za trgovinu bila je od 2014. do 2019.

Prije nego što se priključila Reinfeldtovoj vladi, Malmstrom je sedam godina bila članica Europskog parlamenta.

Doktorirala je politologiju na Sveučilištu u Gothenburgu. Ona i njezin suprug Mikael Janson roditelji su blizanaca.