SEDAM MJESECI RANIJE

Svećenik pedofil izlazi na slobodu

Drago Ljubičić

Drago Ljubičić

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/24sata

Don Drago Ljubičić, prvi svećenik koji je u Hrvatskoj završio iza rešetaka zbog bludničenja nad dječacima, iz kaznionice u Lepoglavi izaći će potkraj svibnja – sedam mjeseci prije isteka trogodišnje kazne

Odluka je to Povjerenstva za uvjetni otpust koje se prošli tjedan sastalo u Lepoglavi, a od kojega je ovaj župnik tražio, i dobio, izlazak na prijevremenu slobodu, piše Večernji list. Dobro vladanje, izdržano više od dvije trećine kazne, životna dob, ali prije svega to što je prošao program prevencije recidivizma i kontrole impulzivnog ponašanja (tretman za počinitelje seksualnih delikata) bili su razlozi zbog kojih je Ljubičić 'zaradio' slobodu. Tijekom tog programa (koji nije obavezan) razvija se i empatija prema žrtvi pa osuđenici u sklopu tretmana pišu pisma svojim žrtvama koja se ne šalju.

Velečasni Ljubičić uhićen je u lipnju 2007. godine. Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je prijedlog za provođenje istražnih radnji jer ga se sumnjičilo da je u Banjolu na otoku Rabu, gdje je imao župu, bludničio nad petoricom dječaka u dobi od osam do jedanaest godina. Nakon izlaska iz pritvora otišao je na Krk gdje je odlazio i na godišnji odmor iz Lepoglave. Naime, don Ljubičić bio je radno angažiran (čistio je zatvorski krug) pa je imao pravo i na odlazak na odmor. Prema nekim pretpostavkama, upravo će u Dom za umirovljene svećenike na Krku Ljubičić biti i smješten poslije izlaska iz zatvora.

U Lepoglavi je najprije je bio smješten na zatvorenom odjelu s ubojicama, pljačkašima, silovateljima... Nakon što je prošao tretman za počinitelje seksualnih delikata, premješten je na poluotvoreni odjel, na Bitoševlje gdje se nalaze uglavnom osuđenici starije životne dobi. Dolaskom na taj odjel prestao mu je radni angažman.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi