šteta ugledu crkve

Papa se u Portugalu susreo sa žrtvama svećeničkog zlostavljanja

03.08.2023 u 07:50

Bionic
Reading

Papa Franjo u srijedu se nasamo susreo s 13 žrtava svećeničkog seksualnog zlostavljanja u Portugalu, rekao je glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni.

Sastanak je protekao "u atmosferi intenzivnog slušanja i trajao je više od sat vremena", rekao je Bruni. U pratnji žrtava bili su predstavnici portugalskih crkvenih institucija zaduženih za programe zaštite djece.

U veljači je neovisno izvješće pokazalo da su pripadnici portugalskog klera između 1960. i 2022. zlostavljali najmanje 4800 maloljetnika.

Susret je uslijedio nakon večernje molitve u Jeronimitskog samostanu tijekom koje je Papa pozvao svećenstvo i redovničku zajednicu na borbu protiv seksualnog zlostavljanja svećenika i slušanje žrtava.

Tijekom večernje molitve, Franjo je istaknuo da zlostavljanja nanose štetu ugledu crkve i dovode do napuštanja Katoličke Crkve.

Jorge Bergoglio je pred svećenicima, đakonima i biskupima okupljenim u Jeronimitskom samostanu govorio o "razočaranju i bijesu što ih neki osjećaju prema Crkvi, ponekad zbog našeg lošeg svjedočanstva i skandala koji su joj nagrdili lice".

Po njegovim riječima, ti skandali "pozivaju na ponizno i neprestano čišćenje, polazeći od bolnog krika žrtava koje uvijek treba prihvatiti i poslušati".