ZAPOŠLJAVANJE U ZDRAVSTVU

Svećenicima u bolnicama plaća veća od 6 tisuća kuna

Bionic
Reading

U hrvatskim će se bolnicama od idućeg tjedna zapošljavati svećenici Katoličke crkve i za taj će posao na teret proračuna biti plaćeni više od srednjoškolskih profesora

Prema Uredbi o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, koju je Vlada Republike Hrvatske donijela 12. prosinca ove godine, predviđeno je radno mjesto 'duhovnika koji sudjeluje u procesu dijagnostike i liječenja' s obračunskim koeficijentom 1,571, piše Slobodna Dalmacija

S takvim koeficijentom svećenici će primati bruto plaću bez dodataka u iznosu od 9245,94 kune, što je oko 6200 neto. Njoj treba dodati 15 posto na godine staža, plus oko 8 posto na javnu službu, a mogući su i dodaci na uvjete rada. Osnovna plaća svećenika od 9245,94 mjesečno, bez dodataka, koštat će zdravstveni proračun 6.767,340 kuna godišnje.


Ovime je SDP-ova koalicijska Vlada postala prva koja uvodi svećenički rad u državnim bolnicama koji će biti financiran iz proračuna zdravstva. Hrvatska biskupska konferencija i Vlada Republike Hrvatske potpisale su 2005. godine, na temelju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, provedbeni Ugovor o dušobrižništvu u bolnicama i ostalim zdravstvenim ustanovama te ustanovama socijalne skrbi.

U tom je ugovoru dušobrižništvo vjernika katolika u bolnicama i ustanovama socijalne skrbi relativno precizno definirano, te se kaže da će svećenici organizirati liturgijska slavlja u bolnicama, davanje sakramenata, savjetovanja u pitanjima vjere i morala, posjete bolesnicima i suradnju u humanizaciji zdravstvene i socijalne skrbi.

Ugovor obavezuje državu da Hrvatskoj biskupskoj konferenciji za dušobrižništvo uplaćuje 1000 kuna mjesečno po ustanovi.

Više pročitajte ovdje