GROZNICA UOČI UTAKMICE

Svećenici pomiču Križni put, klinci odlaze s nastave

Bionic
Reading

Don Mile Čalo, župnik u Podgori i osvjedočeni zaljubljenik ne samo u Krista, nego i u Hajduk te hrvatsku nogometnu reprezentaciju, pomaknuo je termin današnjeg Križnog puta zbog utakmice sa Srbijom. Problema će biti i u školama, jer je učenici u popodnevnom turnusu ne misle propustiti i pod cijenu neopravdanih sati

'Jesam, priznajem, zbog utakmice sam pomaknuo termin završnice Križnoga puta na 16.30. I nisam, da znate, jedini. Čuo sam se s još nekim kolegama svećenicima koji su također obavijestili župljane o promijenjenoj satnici, samo što su im oni rekli zašto to čine, a ja nisam, ha, ha... Ma neće ni vjernicima biti mrsko, ne bojte se!', smije se popularni župnik.

Generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan Ćubelić također će moći gledati televizijski prijenos iz Zagreba. Put križa na Marjanu počinje, naime, u 15 sati, a završava oko 17. Satnica, međutim, nije rađena prema utakmici, niti je župnicima upućena ikakva preporuka o tome što im je činiti s obzirom na to da je jasno kako će večeras dobar dio vjernika izostati s korizmene pobožnosti, piše Slobodna Dalmacija


'Preporuke nema, a pobožnosti se moraju održati kako su i zamišljene, jer i svećenici moraju biti na svome radnome mjestu. Tko želi i može, gledat će utakmicu, a tko ne može, molit će se da sve protekne u redu, miru i s Božjim blagoslovom', ističe don Ćubelić.

Posebno zanimljivo večeras će biti u školama. Školski satovi, naime, nisu skraćeni, pa se očekuje egzodus učenika. Kažu ispred jedne škole za Slobodnu Dalmaciju da će im roditelji opravdati izostanak sa zadnjih sati.

'Meni je takvo ponašanje roditelja sasvim razumljivo, a jasno mi je i da možemo očekivati velik broj izostanaka. Razumljiv mi, međutim, nije ministar Željko Jovanović, kojemu je teško bilo donijeti odluku da se nastava u petak skrati, tako da i nastavnici i učenici mogu pratiti uistinu izniman sportski događaj', ističe Zdravko Omrčen, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu Županije splitsko-dalmatinske.