RAJKO OSTOJIĆ:

'Svećenici će biti u bolnicama, no nećemo ih mi plaćati'

30.12.2013 u 10:31

Bionic
Reading

U Dnevnom redu Tihomira Ladišića na 24sata TV-u gost je bio ministar zdravlja Rajko Ostojić. Govorio je o aferi Hipokrat, štrajku liječnika te masterplanu za pripajanje bolnica

Kazao je kako postoje razne sankcije za liječnike u slučaju da budu optuženi u aferi Hipokrat, ali da treba pričekati presude. 'U slučaju velikih presuda, odnosno oduzimanja licenca i slično, morali bi preklopiti neke ordinacije, a već smo i složili neke sheme, odnosno plan b i plan c. Predmet je uskočki, ja u njega nemam uvid, ali vjerujem u institucije. To je vrlo tužan dan za hrvatsko zdravstvo i hrvatsko liječništvo', kazao je ministar.

Ponovio je da u Ministarstvu zdravlja vjeruju kako nisu pogriješili uvođenjem radne obveze liječnicima, ali da će poštovati pravorijek Ustavnog suda. 'Nakon objave odluke u Narodnim novinama, očekujem da će me kontaktirati predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata te me obavijestiti o eventualnim daljnjim akcijama', kazao je ministar na 24sata TV-u


Dodao je kako je radna obveza uvedena prema istom članku koji je vrijedio i 2005. godine te da je riječ o 'u zarez istom članku'. 'Liste čekanja su se povećavale, pravo na osnovnu zdravstvenu zaštitu građana je bilo ugroženo i morali smo uvesti radnu obvezu', rekao je ministar i dodao kako postoji i opcija zabrane štrajka, ali da će pričekati i vidjeti kako će se situacija dalje odvijati.

Kazao je kako je u dva KBC-a zatečeno troje duhovnika koji su tamo zaposleni od 1996. godine i primaju plaću. 'Oni su u stalnom radnom odnosu. Nismo ih mogli prebrisati. To nije u ugovoru sa Svetom Stolicom, razgovaramo o tome i na korak smo do rješenja. U bolnicama nećemo zapošljavati duhovnike. Oni će tamo biti, ali ih neće plaćati Ministarstvo', rekao je.

O masterplanu je kazao kako nitko nije imao hrabrosti napraviti ga posljednjih 20 godina. 'Pripajanju bolnica pristupamo korak po korak, morali smo poštovati osnivačka prava bolnica, ali nakon nekog vremena županije će s njima moći što žele. Otvarat ćemo moderne dnevne bolnice, bit će više palijative, a manje akutnih kreveta. Želimo bolje iskorištavanje opreme i postojećih kapaciteta', rekao je Ostojić.