DAN ŽUPANIJE

Svečana sjednica ili dernek u Varaždinu?

09.09.2010 u 17:15

Bionic
Reading

'Za razliku od Vlade, koja nema ni snage, ni kapaciteta, ni vizije da gospodarstvo i upravljanje zemljom izvuče iz duboke krize, mi smo od preuzimanja odgovornosti za Varaždinsku županiju predano radili na svim zacrtanim programima koje smo u izborima ponudili građanima', istaknuo je to varaždinski župan Predrag Štromar na svečanoj sjednici Skupštine Varaždinske županije kojom je obilježen blagdan Male gospe, ujedno i Dan županije

Nazočne, među kojima su bili predsjednik SDP-a Zoran Milanović, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja te predsjednik HNS-a Radimir Čačić, varaždinski je župan podsjetio na županijska ulaganja u obrazovanje, zahvaljujući kojima, uz ostalo, studenti dobivaju subvencije za prijevoz, a svi srednjoškolci imaju besplatan prijevoz do škola koje sve rade u jednoj smjeni. Ukazao je i na druga ostvarenja u Varaždinskoj županiji, koja je lani imala najveći izvozni višak, a samo je ove godine po kreditnim linijama omogućila 64 milijuna kuna svježeg novca u gospodarstvo.

'Unatoč tome što se teret svih neracionalnosti prebacuje na leđa građana i što imamo politički, a po ekonomiju potpuno uništavajući rebalans proračuna, uspijevamo realizirati projekte koji idu u korist građana. Štoviše, za razliku od Vlade koja uz manje prihode stvara sve veće rashode - mi itekako držimo konce u rukama, iako u doba krize racionalno režemo troškove. Za razliku od države, mi smo primjer kako se uz znanje, trud i entuzijazam, i najčešće bez ijedne kune državnih sredstva, može puno napraviti', naglasio je Štromar.

Tijekom samo godinu dana, kako je dodao, županijska je vlast realizirala više od polovice zacrtanog, za razliku od državne garniture koja se pod svaku cijeni nastoji održati na vlasti, čemu su podređeni svi njezini potezi.

'Danas Vlada ne mari za one građane čiji se glasovi proračunom ne mogu kupiti. Svjedoci smo bolesne centralizacije budžetskih sredstava gdje devet od deset poreznih kuna završava u Vladinim rukama u Zagrebu, a samo jedna ostaje gradovima općinama i županijama. O poreznom se rasterećenju odlučuje na štetu županijskih, a ne državnog proračuna, a nas župane sustavno se pokušava pretvoriti u državne činovnike, koji se bave transferom financijskih sredstava iz državnog proračuna. Iako smo uputili niz pisama i inicijativa premijerki i resornim ministrima na ovu temu, ostali smo bez odgovora', rekao je varaždinski župan, a njegovim kritikama centralizacije države i nedovoljne pomoći lokalnoj samoupravi pridružili su se Milanović i Čačić.

Neugodno smo iznenađeni time što je svečana sjednica Skupštine Varaždinske županije iskorištena za predizbornim skupom 'Kukuriku koalicije' kojem su bili nazočni gotovo svi 'pijetlovi' navedenog interesnog udruženja, ističe u priopćenju predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Tomislav Kezelj. Umjesto doze svečanog ugođaja, kako naglašava, nazočni su dobili veliku dozu blaćenja Vlade tijekom 'derneka', pri čemu su se iznosile naprosto nevjerojatne laži.

'Kako drukčije okarakterizirati tvrdnju gospodina Čačića da Vlada RH nije dala ni kune za projekt odvodnje i Slobodnu zonu Varaždin? Vlada RH za projekte odvodnje na području Varaždinske županije od 2004-2010. osigurala 349 milijuna kuna, razvoj Slobodne zone Varaždin pomogla je sa 25 milijuna kuna, a za razvoj poduzetničkih zona u 20 općina i gradova ustupila je bez naknade 300 hektara državnog zemljišta te još 40 milijuna kuna za njihovo komunalno opremanje', upozorava Kezelj, pitajući koliko je Varaždinska županija uistinu izdvojila novca u projekte poduzetničkih zona i odvodnje.