U VISOKOM DRUŠTVU

Šveb na skupu EBU-a u Dubrovniku: Javni medijski servisi stup obrane slobode i profesionalizma u novinarskom svijetu

30.06.2022 u 14:46

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je u četvrtak kako je u krizama javnost izložena dezinformaciji pa je važno imati odgovorno i profesionalno novinarstvo koje je zajamčeno u okviru javnih radiotelevizijskih servisa

Obuljen Koržinek je u Dubrovniku sudjelovala na otvaranju 88. skupštine europskih javnih radijskih i televizijskih servisa (EBU), na kojoj u organizaciji Hrvatske radiotelevizije sudjeluje oko 170 predstavnika iz Europe i svjetskih sestrinskih organizacija EBU-a.

„Podjednako je važno da se ti servisi prilagođavaju i otvaraju novim oblicima distribucije i konzumacije, kako bi osigurali budućnost”, izjavila je Obuljen Koržinek.

Hrvatska je kroz NPOO osigurala 45 milijuna kuna za sustav provjere činjenica i javnu dostupnost podataka o vlasništvu medija, što će omogućiti veće povjerenje u medije, ali i osigurati prostor za profesionalno novinarstvo. Obuljen Koržinek kaže kako je EBU-ova skupština prilika za razgovor o financiranju i daljnjem razvoju, kao i o digitalizaciji te brojnim projektima razvoja usluga na zahtjev i nelinearnih usluga.

„Potrebno je privući i zadržati publiku koja sada odrasta i koja neće provesti život uz linearne programe. Traže novu uslugu, a to je velik izazov za javne radiotelevizijske servise, moraju se tome prilagoditi kako bi zadržali važnu ulogu za razvoj demokracije”, poručila je.

Generalni direktor EBU-a Noel Curran ističe kako je u vremenu pandemije javni medijski servis prošao kroz puno promjena, na što je publika dobro reagirala.

„Publika diljem Europe, ne samo starija već i mlađa, okrenula se javnim medijima, jer su nam vjerovali. Znali su da će dobiti dobru informaciju o svemu što se događa u svijetu. Sad trebamo vidjeti kako nastaviti tu vezu, kako nastaviti s promjenama i privlačiti još više mlađe publike”, izjavio je Curran.

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Robert Šveb kaže da su krize i promjene vidljive u medijskom okruženju jer su informacije dostupne na svim platformama, koje se mogu pokazati dezinformacija štetnim za demokraciju i javno mnijenje.

„Zato su javni medijski servisi stup obrane slobode i profesionalizma u novinarskom svijetu, a javnosti utočište relevantnih i istinitih informacija”, poručio je Šveb.