TEMELJ PROFESIJE

HND ustanovio nagrade za lokalno novinarstvo, nosit će imena dvojice legendarnih hrvatskih novinara

23.06.2022 u 17:33

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ustanovilo je nagrade za lokalno novinarstvo koje će nositi imena dvojice legendarnih hrvatskih novinara - Siniše Glavaševića i Anđelka Ercega, a bit će dodijeljene u rujnu ove godine u Vinkovcima, priopćeno je u četvrtak iz HND-a

Najbolji novinarski radovi koji se bave temama iznimno važnima za lokalnu zajednicu nagrađivat će se u kategorijama tisak i internet nagradom "Anđelko Erceg“, a u kategorijama radio i televizija nagradom "Siniša Glavašević“.

Time želimo odati priznanje Anđelku Ercegu i Sinišu Glavaševiću na svemu što su dali za novinarsku profesiju, ali i kolegama u manjim sredinama da, prateći teme važne za lokalnu zajednicu, rade važan, odgovoran i težak posao, poručio je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

Branko Mijić, potpredsjednik HND-a, kazao je kako se lokalno novinarstvo s pravom može smatrati temeljem novinarstva.

"Tu počinje i završava posao svakog novinara koji želi biti svjedok vremena. Siniša Glavašević i Anđelko Erceg najbolji su primjeri kako se za novinarstvo živi i umire", izjavio je Mijić u povodu ustanovljenja novih nagrada.

Za Sinišu Glavaševića Mijić je rekao da je pokazao kako lokalni novinar u jednom danu postaje globalni jer je njegovo izvještavanje iz ratom razorenog Vukovara bila jedina relevantna informacija i veza sa svijetom.

Podsjetio je i kako se Anđelko Erceg kao ugledni novinar i urednik u mainstream-medijima u Zagrebu, Splitu i Rijeci vratio u Makarsku i tamo pokrenuo Makarsku kroniku, koja je godinama raskrinkavala mračne poslove lokalnih moćnika dobivši među kolegama titulu "najveće male novine u Hrvatskoj“.

Siniša Glavašević (1960.-1991., pisac i novinar, za vrijeme Domovinskog rata bio je urednik Hrvatskoga radija Vukovar i ratni izvjestitelj. Bio je jedan od simbola ratnog Vukovara. Posljednje izvješće Glavašević je poslao iz vukovarske bolnice navečer 18. studenoga 1991.. Nakon pada grada odveden je 19. studenoga iz bolnice i od tada mu se izgubio trag. Naknadno je utvrđeno da je ubijen i pokopan u masovnoj grobnici na Ovčari 20. studenoga 1991. godine.

Anđelko Erceg (1957.-2008.) iskustvo je stjecao pišući za Slobodnu Dalmaciju, Novi list i Tjednik. Bio je urednik priloga „Magazin“ u Jutarnjem listu, a jedno je vrijeme radio i kao zamjenik glavnog urednika tog dnevnog lista. Erceg se 2002. vraća u rodnu Makarsku, gdje pokreće tjednik Makarska kronika, čiji je bio vlasnik i urednik. Umro je 2008. godine.