'sVJETIONIK'

Nagrada za novinarsko izvještavanje o siromaštvu dodijeljena Maji Medaković, Bjondi Lučić i Snježani Kirinić-Grubić

28.06.2022 u 15:15

Bionic
Reading

Nagrada 'Svjetionik' za izvještavanje o siromaštvu dodijeljena je u utorak novinarkama Maji Medaković (Nova TV) za TV prilog, Bjondi Lučić (web portal generacija.hr) za pisano novinarstvo i Snježani Kirinić-Grubić (Hrvatski katolički radio) za radijski prilog o toj problematici

Predsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva Nedjeljko Marković istaknuo je da se u medijskom prostoru željelo stvoriti okruženje za socijalne teme kako bi se podigla svijest o važnosti borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Također se želi destigmatizirati siromaštvo i omogućiti da se glas obespravljenih i osiromašenih čuje u javnom prostoru.

Marković je upozorio da je u Hrvatskoj oko 20 posto stanovništva u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, to je kroničan problem koji se ne uspijeva riješiti reformama. Očekujemo da se takve osobe uključe ne samo u tržište rada, nego i u druge društvene aktivnosti, poručio je.

Izaslanica zagrebačkog gradonačelnika i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Romana Galić naglasila je da život najugroženijim skupinama stanovništva treba učiniti dostojanstvenijim i kvalitetnijim, na čemu se radi svakodnevno.

Ravnateljica Zavoda za socijalni rad Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Tatjana Katkić Stanić rekla je kako je inicijativa spojila socijalni rad, novinarstvo i korisničku perspektivu. Upozorila je kako je čak 30 posto djece u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, što je izazov za nositelje politika, a struka treba za to dati odgovore i rješenja.

Nagradu dodjeljuje žiri sastavljen isključivo od osoba s iskustvom siromaštva, koji su se u odabiru najboljih radova vodili okvirnim smjernicama Mreže. Promiče se izvještavanje o siromaštvu koje se temelji na poštivanju ljudskih prava i dostojanstva osoba s iskustvom siromaštva.

Dodjelu nagrade za dostojno izvještavanje o siromaštvu je 2011., pod nazivom 'From below', pokrenula austrijska Mreža protiv siromaštva, a od 2016. projekt se proširio u više europskih zemalja.