'mama budi zdrava'

'SVE za NJU' pokrenula kampanju Ružičasti listopad

27.09.2018 u 11:46

Bionic
Reading

Udruga SVE za NJU pokrenula je nacionalnu javno-zdravstvenu kampanju s ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda - Ružičasti listopad, kojim žele senzibilizirati učenike srednjih škola o važnosti prevencije raka, koji će svojim mamama prenijeti tu važnu poruku

Oko 75 žena u Hrvatskoj mjesečno umre od raka dojke, a uzevši u obzir mogućnosti ranog otkrivanja, to je poražavajući broj. Evidentno da postoji problem ili otpor žena prema odlasku na pregled, iako se u većini slučajeva karcinom koji je otkriven u ranom stadiju može uspješno izliječiti, poručuju iz udruge.

Tijekom kampanje učenicima srednjih škola u 22 grada u Hrvatskoj bit će uručeni letci "Mama budi zdrava" koje će oni ponijeti svojim mamama, tetama, bakama…

Ružičasti listopad je nacionalna javno-zdravstvena kampanja namijenjena ženama koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke. Statistike govore da se upravo u ranijoj dobi pokazuje sve veći broj novootkrivenih oboljelih žena.

Sve za nju Izvor: Promo fotografije / Autor: Sve za nju

“Vodeći se time, odlučili smo pokrenuti projekt namijenjen upravo tim ženama, mlađim od 50 godina kojima će djeca donijeti edukativni letak 'Mama budi zdrava'. Uvažavajući činjenicu da je starijim ženama iz ruralnih područja teže organizirati odlazak na mamografiju, pozvali smo na suradnju društva Crvenog križa koji će u tome pomoći”, naglašavaju u Udruzi.

Projekt u 22 grada održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i društva Hrvatskog Crvenog križa, s brojnim srednjim školama.

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH u suradnji s Hrvatskom udrugom za odnose s javnošću koji su projekt nagradili u sklopu Javnog poziva "Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga".