UPOZORENJE LIJEČNIKA

Sve više hitnih intervencija mladih zbog pijanstva, konzumiraju i sintetičke droge

03.07.2023 u 22:10

Bionic
Reading

Nakon nesretnog slučaja na Bundeku gdje je vozilo hitne pomoći pregazilo troje maloljetnika, djelatnici hitne upozorili su na problem konzumacije alkohola među mladima i maloljetnicima. Često ih pronalaze u alkoholnoj komi – sa i do 4 promila alkohola u krvi. Liječnici upozoravaju i na problem konzumiranja sintetičkih droga. U Zavodu za javno zdravstvo potvrđuju da su brojevi u porastu i da je problem jednako izražen kod mladića i djevojaka

Zbog maloljetnika i mladih u pripitom stanju sve je više hitnih intervencija, ali i hospitalizacija. U Klinici za dječje bolesti u Zagrebu pregledaju ih stotine, godišnje hospitaliziraju 60-ak. Proslave, blagdani, praznici, završetak nastave zadaju im najviše posla. Prosječno dolaze s dva i pol promila alkohola u krvi.

'Sigurno to predstavlja veliki problem zato što ta djeca nekada budu doslovno u alkoholnoj komi i zahtjevaju biti pod nadzorom barem 24 sata u bolnici. Nekad, budući da su u teško alkoholiziranom stanju, mogu se dogoditi razne ozljede prilikom pada, ozebline... Nekad se zna to dogoditi da bude značajno iznad 3, pa čak i 4 promila alkohola kad su oni aposlutno bez ikakvog kontakta', rekla je za HRT doc. dr. sc. Iva Hojsak, dr. med., predstojnica Klinike za pedijatriju Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Zabrinjavaju i podaci koje je, u sklopu doktorske disertacije, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, prikupila liječnica iz KBC-a Split.

'Među srednjoškolcima 93 posto djece je konzumiralo alkohol, a redovito ga uzima čak 85 posto, što je izrazito velika brojka. Osobito danas je veliki problem sintetskih droga, dakle oni to uzimaju, kombiniraju s alkoholom, nisu svjesni da dulje uzimanje tih sintetskih droga oštećuju organe, oštećuju mozak i nažalost mogu dovesti do smrtnog ishoda', upozorila je u razgovoru za HRT doc. dr. sc. prim. Branka Polić, dr. med., predstojnica Klinike za dječje bolesti KBC Split.

U KBC-u Split jedan takav slučaj imali su prošle godine. Statistike u Hrvatskoj zabrinjavaju: svaki četvrti petnaestogodišnjak opio se dva ili više puta, a dvoje od troje probalo je alkohol. Konzumacija je u porastu.

'I to porast pogotovo kod djevojaka i djevojčica, i to već u dobi od 11, a onda i 13 i 15 godina. Čak moram reći da su u nekim pokazateljima koji govore o tome koliko je alkohol dostupan mladima odnosno djeci, curice prestigle dječake u 2022. godini; prvi put od kad provodimo ovo istraživanje', naglasila je Ivana Pavić Šimetin, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a.

Kad je o mladima riječ, jedan od djelatnika hitne kaže – malo ga što iznenađuje. 'Govorimo od 18 do 30 godina, čini nam se da to svakim danom postaje sve češći slučaj dolazaka ovdje. Problem je ponavljanje tih pijanstava kroz godine na način da zbog količina nastaju promjene, bilo da su ciroza jetre, bilo mentalne promjene', rekao je Sandro Zurak, dr. med./specijalizant hitne medicne KBC Sestre milosrdnice.

Godine 2021. od 412 hospitaliziranih do 25 godina, 216 bilo je maloljetno. Broj hospitalizacija iz godine u godinu sve je veći.