novi zakon

Stižu super usjevi: Je li Europa spremna za novu generaciju GMO biljaka?

03.07.2023 u 20:56

Bionic
Reading

Europska unija pri kraju je s pripremama za novo zakonodavstvo koje bi legaliziralo nove tehnologije povezane s genetskom modifikacijom usjeva

Restriktivna regulativa Europske unije kada je u pitanju GMO, a koja je uvedena prije razvoja novih tehnologija, postavlja iznimno visoke prepreke za uzgoj genetski modificiranih usjeva i omogućuje zemljama EU-a da ih zabrane čak i nakon što se dokaže da su sigurni, piše Politico.

Novi zakon ima cilj smanjiti birokraciju i omogućiti lakši pristup tržištu za biljke uzgojene 'novim genomskim tehnikama' (NGT), kao što je CRISPR-Cas9, koje ciljaju na specifične gene bez nužnog uvođenja genetskog materijala izvan genetskog fonda uzgajivača.

Za novu regulativu snažno lobiraju multinacionalne kompanije kao što su Bayer, Syngenta i Corteva, a koje zajedno kontroliraju lavovski udio u sektoru uzgoja biljaka, kao i mnoštvo manjih kompanija, znanstvenika i poljoprivrednih grupa kao što je Copa-Cogeca. Oni tvrde da postoji veliki rizik da će EU zaostati za ostatkom svijeta u korištenju novih usjeva s posebnim svojstvima koja ih mogu učiniti hranjivijima, učinkovitijima i bolje prilagođenima klimatskim promjenama.

No novim pravilima protive se političari iz redova Zelenih, skupine za zaštitu okoliša, organski i mali poljoprivrednici te više od 400.000 građana EU-a koji su potpisali peticiju protiv deregulacije onoga što nazivaju 'novim GMO-om'. Smatraju da će nova pravila ojačati šačicu multinacionalnih kompanija, dopuštajući im da traže patente za usjeve koji su mogli biti dobiveni konvencionalnim metodama uzgoja, a pritom će zaprijetiti ne-GM i organskoj proizvodnji. Oni također tvrde da, budući da NGT postoji tek nešto više od desetljeća, ostaju pitanja o sigurnosti. Prema nacrtu koji je procurio, zemlje EU-a više neće moći zabraniti uzgoj NGT usjeva.

Zakon još više pojednostavljuje pravila za podskupinu NGT usjeva koji se smatraju ekvivalentnima onima dobivenim tradicionalnim tehnikama uzgoja. Obveza označavanja hrane da je GMO više se neće primjenjivati na ove 'konvencionalne' biljke i one neće biti predmet procjene rizika regulatora sigurnosti hrane.

Europska komisija u srijedu bi trebala predstaviti predloženi zakon o genetski modificiranim usjevima kao dio najnovijeg paketa mjera u okviru svojeg programa za okoliš i održivost Green Deal. To će uključivati novi zakon o zdravlju tla, reviziju aspekata rasipanja hrane i tekstila u Okvirnoj direktivi EU-a o otpadu te zakonodavstvo o sjemenu i drugom biljnom i šumskom reprodukcijskom materijalu.