ISTRAŽIVANJE HENDALA

Sve više građana Hrvatske želi se cijepiti protiv koronavirusa; 17 posto izričito odbija cjepivo

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 04.05.2021 13:27
  • Objavljeno 04.05.2021 u 13:20
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Hendal je tijekom travnja proveo petnaesto istraživanje o stavovima i ponašanju građana u vremenu epidemije COVID-19. Rezultati pokazuju kako su i strah od zaraze i zadovoljstvo radom mjerodavnih službi na istoj razini kao u ožujku, a što je sa stavovima o cijepljenju, pročitajte u nastavku

Strah građana od zaraze COVID-19 na istoj je razini u travnju u odnosu na ožujak. Udio građana koji se boje zaraze vrlo se malo promijenio u travnju u odnosu na ožujak. Nakon stagnacije straha u siječnju i veljači (31 posto u oba mjeseca), u ožujku je došlo do blagog rasta udjela građana koji se boje zaraze, a koji se održao i tijekom travnja (36 posto u ožujku te 35 posto u travnju).

Zadovoljstvo radom Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije COVID-19 također je ostalo na istoj razini. Razina zadovoljstva radom Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije COVID-19 zabilježena u ožujku održala se i tijekom travnja: 2,58 u travnju naspram 2,59 u ožujku, što predstavlja pad u odnosu na prva dva mjeseca godine (2,78 u veljači, 2,68 u siječnju, 2,50 u prosincu, 2,44 u studenom, 2,64 u listopadu, 2,79 u rujnu).

Povjerenje u cjepiva COVID-19 na jednakoj je razini kao i u ožujku. Prvi odabir cjepiva za građane i dalje je cjepivo tvrtke Pfizer. Udio građana koji imaju povjerenja u nova cjepiva ostaje na istoj razini u odnosu na rezultat u ožujku (34 posto u travnju u odnosu na 33 posto u ožujku).

Namjera cijepljenja također se ne mijenja te 45 posto građana navodi da se namjeravaju cijepiti ili su već cijepljeni (u ožujku ih je bilo 42 posto), navodi Hendal. Ako bi mogli birati kojim cjepivom bi se cijepili, 42 posto građana odabralo bi cjepivo tvrtke Pfizer, 12 posto tvrdi da im je svejedno, dok se 17 posto izričito odbija cijepiti.

Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske sredinom travnja 2021.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!