UBRZAN PROCES

EMA započela provjeru kineskog cjepiva Sinovac u stvarnom vremenu

04.05.2021 u 12:51

Bionic
Reading

Europska agencija za lijekove (EMA) u utorak je objavila da je započela provjeru Sinovaca, kineskog cjepiva protiv covida-19, u stvarnom vremenu, na temelju ranijih testiranja koja su pokazala da ono stvara imunosni odgovor protiv koronavirusa

Podaci o kineskom cjepivu bit će istraživani u stvarnom vremenu kako bi se ubrzalo potencijalno odobrenje, objavila je EMA.

To je prvo kinesko cjepivo koje EMA provjerava tom metodom i četvrto cjepivo ukupno, nakon CureVaca, Novavaxa i Sputnjika V.

Takva metoda istraživačima omogućava da provjeravaju podatke i prije no što budu objavljeni konačni rezultati, što ubrzava proces odobrenja.

Sinovacovo cjepivo je u različitim studijama pokazalo učinkovitost između 50 i 90 posto, a trenutno je odobreno za upotrebu u Kini, Indoneziji, Brazilu i Turskoj.

  • +31
Cijepljenje u svijetu Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

Cjepivo sadrži neaktivirane verzije koronavirusa koje pomažu tijelu da stvori odgovor imuniteta, piše agencija Reuters.

Sinovac je početkom travnja objavio da je otvoren treći pogon za proizvodnju svog cjepiva, čime su se kapaciteti udvostručili, na 2 milijarde doza godišnje. Tvrtka je objavila da je diljem svijeta već isporučeno 200 milijuna doza.