'VELIKI DAN'

BiH dobila prvu donaciju cjepiva iz EU, Varhelyi obećao nastavak pomoći

04.05.2021 u 11:46

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina u utorak je dobila prvi kontigent od deset tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa kojega je kroz donacije osigurala Europska unija, a ono je u Sarajevo dopremljeno u pratnji europskog povjerenika za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyia

Kroz mehanizam "EU4Health" Unija je za države zapadnog Balkana osigurala 651 tisuća doza cjepiva, od čega je nešto manje od 214 tisuća doza Pfizerova cjepiva izdvojeno za BiH, u kojoj proces cijepljenja dramatično kasni. Ta je zemlja do sada dobila tek oko 50 tisuća doza od naručenih 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača.

"Ovo je veliki dan i dokaz je da brinemo za regiju kao i za BiH. Naša je snažna poruka da je Europi stalo", kazao je Varhelyi i dodao kako je prvenstveni cilj EU pomoći u zaštiti zdravstvenih radnika u BiH koji su na prvoj crti borbe protiv pandemije.

Najavio je kako će zajedno s programom COVAX, kojemu je EU također donator, ukupna količina cjepiva isporučena regiji u konačnici biti veća od milijun doza.

Kazao je kako cjepivo nije bilo lako nabaviti te je sve kasnilo, no cilj je u konačnici ostvaren, a u slučaju regije zapadnog Balkana to je učinjeno uz potporu Austrije, čija se vlada snažno na tome angažirala koordinirajući cijeli proces.

Austrijski ministar za europske i međunarodne poslove Alexander Schallenberg, koji je također doputovao u Sarajevo, kazao je kako je ovaj čin snažan signal da se BiH može osloniti na EU te da će se potpora Unije regiji nastaviti.

"Ovo je bio zajednički projekt EU", istaknuo je Schallenberg dodajući kako su u Beču svjesni da sigurnost Austrije nužno ovisi o sigurnosti na jugoistoku Europe te da nitko pojedinačno nije siguran dok svi nisu sigurni.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je kako je njegova zemlja zahvalna na pomoći EU i sada se nada nadoknaditi zaostajanje u cijepljenju.

  • +5
Prosvjed u Sarajevu zbog lošeg odgovora BiH vlasti na koronakrizu Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Do kraja lipnja, kako je pojasnio, BiH očekuje značajnije količine odnosno nešto više od 850 tisuća doza cjepiva zapadnih proizvođača, što bi, uz kupnju kineskog cjepivo do kraja drugog kvartala ove godine, značilo nabavku do milijun doza.

"Nadamo se da ćemo prije jeseni moći cijepiti veći broj građana", kazao je Tegeltija.

Trenutna epidemiološka situacija u BiH, unatoč zastoju u cijepljenju, razmjerno je stabilna, jer je dnevni broj novozaraženih u toj zemlji već desetak dana na razini do pet stotina, pa je procjena zdravstvenih vlasti kako je treći val pandemije prošao, a toplije vrijeme trebalo bi pogodovati lakšem kontroliranju stanja.

No restriktivne mjere i dalje su na snazi, a one uključuju zabranu kretanja u noćnim satima na teritoriju Federacije BiH te ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata u cijeloj zemlji kao i zabranu masovnijih okupljanja.