NAMETANJE UVJETA

Sve napetije između Janše i Bruxellesa: Slovenski provladin portal tvrdi da Europska komisija uvjetuje novac iz EU i želi srušiti vladu!?

04.07.2021 u 11:45

Bionic
Reading

Napetost između Europske komisije i vlade Janeza Janše, koja se manifestirala na početku predsjedanja Slovenije Vijećem Europske unije, navodno je izazvao pokušaj dijela Komisije da se Ljubljani nametnu uvjeti za odobrenje 2,5 milijardi eura iz europskog fonda za oporavak i otpornost.

Tako barem tvrdi portal Siol.net, blizak vladi i premijeru Janši, koji u pozadini vidi i pokušaj destabilizacije vlade preko stranačkih veza slovenske vlade s članovima Komisije.

Europovjerenici Didier Reynders, Věra Jourová i Virginijus Sinkevičius predlagali su da se odobrenje slovenskog plana oporavka uvjetuje delegiranjem slovenskog tužitelja u Europsko javno tužiteljstvo (EPPO), s čime Ljubljana kasni, te nesmetanim radom nezavisnih medija, a iznenađujuće je i to što je to podržao i povjerenik iz Slovenije Janez Lenarčič kojega je imenovala prijašnja vlada, tvrdi urednik portala Peter Jančič.

On navodi da se iza neuspjelog pokušaja uvjetovanja odobrenja sredstava "vjerojatno krije" potpredsjednik Komisije Frans Timmermans, politički "povezan" s predsjednicom slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Tanjom Fajom jer su njihove stranke u istoj europskoj političkoj grupaciji.

Timmermans se četvrtak u Sloveniji odbio pojaviti na zajedničkoj fotografiji s Janšom jer je slovenski premijer na radnom ručku s Komisijom, prikazivanjem fotografije na kojoj su neki suci u društvu slovenskih socijaldemokratskih čelnika, pokušao "neprihvatljivim klevetama" te suce kompromitirati.

I predsjednica Komisije Ursula von der Leyen Janšu je upozorila da i suci u demokracijama mogu sudjelovati u političkom životu, a izrekla mu je i više upozorenja u pogledu njegova odnosa prema kritički usmjerenim medijima i načelima vladavinje prava.

Slovenski mediji navode da Janša i u svom nastupu u Europskom parlamentu u utorak može očekivati niz kritičnih pitanja i ocjena. Na potrebu u svom nastupu bira riječi upozorio ga je i predsjednik Borut Pahor.

Nadam se da neće sve ono što misli kazati onako kako bi možda želio i da će biti svjestan da sve ono što kaže govori u ime Slovenije, upozorio je Pahor Janšu u jednom javnom istupu, prenijeli su slovenski mediji.