OŠTRA PORUKA

[VIDEO] Von der Leyen oplela po Janši zbog medija i EPPO-a: Slovenija mora surađivati jer je to potpisala

01.07.2021 u 19:19

Bionic
Reading

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u četvrtak slovensku vladu da što prije imenuje delegirane tužitelje u Ured europskog javnog tužitelja (EPPO)

“Slovenija mora surađivati s EPPO-om jer je to potpisala, a ugovori se moraju poštivati”, rekla je von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za novinare u Brdu kod Kranja, nakon sastanka članova Komisije i slovenske vlade na početku slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Janša je sa svoje strane rekao da će proces imenovanja biti dovršen do jeseni. On je odbacio kritike glavne tužiteljice Laure Kovesi, koja je izrazila zabrinutost da će neimenovanje tužitelja utjecati na kontrolu trošenja europskih sredstava za oporavak u Sloveniji.

On je istaknuo da je EPPO uspostavljen na temelju mehanizma pojačane suradnje i da u njemu ne sudjeluju sve zemlje članice te je postavio pitanje kako će se primjerice nadzirati trošenje europskih sredstava u Švedskoj, koja nije pristupila EPPO-u.

Nezadovoljan načinom izbora slovenskih kadrova u europska tijela, slovenski premijer Janez Janša je u svibnju najavio mogućnost ponavljanja poziva za imenovanje dvaju delegiranih tužitelja iz Slovenije u ured Europskog javnog tužiteljstva (EPP), što je organizacija slovenskih tužitelja smatra neopravdanim.

Tužiteljsko vijeće za ta je mjesta prije više mjeseci predložilo tužitelje Mateja Oštira i Tanju Frank Eler, po sada važećoj zakonskoj proceduri, ali ih slovenska vlada nije dala na dnevni red zbog premijerova nezadovoljstva procedurom u kojoj vlada samo uzima na znanje da je postupak završen, a onda imena prosljeđuje dalje.

Von der Leyen je izrazila i očekivanja da će slovenska vlada brzo naći rješenje za financiranje slovenske novinske agencije STA. Janšina je vlada suspendirala financiranje STA zbog čega je oštro kritiziran u EU.

“Mislimo da Slovenija mora osigurati neovisnost i odgovarajuće financiranje javnog servisa, koji osigurava STA. Očekujemo da se pronađe hitno rješenje za deblokadu financiranja agencije”, rekla je von der Leyen.

“Sloboda medija je središnji element svakog demokratskog društva. Potrebni su nam kritični mediji kao nadzornici aktivnosti vlade. To je bit demokracije”, rekla je von der Leyen.

Janša je sa svoje strane rekao da STA mora sklopiti ugovor s vladom da bi se nastavilo financiranje. “Europska je norma da se račun plaća kada ga se dobije. Za slanje računa potrebno je imati pravnu podlogu”, rekao je Janša.