NOVA (NE)NORMALNOST

Sve na jednom mjestu; detaljne nove preporuke HZJZ-a za trgovine, promet, sportaše, knjižnice...

24.04.2020 u 19:29

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) obavio je nove preporuke za sprečavanje širenja zaraze koronavirusa u trgovinama, izdane su upute o mjerama koje se trebaju provoditi u prijevoznim sredstvima. Također su izdane preporuke za trening vrhunskih sportaša u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama u najvišem stupnju natjecanja. Uz to objavljene su preporuke za rad u knjižnicama i antikvarijatima, ali i kako bi se osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim nezaraznim bolestima trebale ponašati

Sve preporuke HZJZ je objavio nakon što je na jučerašnjoj sjednici Vlada je usvojila zaključak o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-a 19. Hrvatska bi se u 'novu normalu' trebala vraćati kroz tri faze u tri naredna tjedna.

Preporuke za rad trgovina, najviše može biti 15 kupaca na 100 metara kvadratnih

Radi sprečavanja širenja infekcije u trgovinama, HJZZ navodi da je potrebno osigurati fizički razmak među kupcima te između kupaca i radnika trgovine. Potrebno je također omogućiti dezinfekciju ruku kupcima na ulasku u trgovinu te smanjiti bliski kontakt radnika koji rade u odvojenim smjenama. Sve detalje možete pročitati ovdje.

Pod kojim uvjetima mogu trenirati vrhunski sportaši

Što se tiče preporuke za trening vrhunskih sportaša u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja HZJZ navodi da se održavanje treninga dopušta se športašima i športašicama I. i II. kategorije u pojedinačnim športovima koji imaju izdano rješenje o kategorizaciji koju sukladno članku 6. Zakona o sportu izdaju Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski sportski savez gluhih. Detaljno možete pročitati klikom na link.

Od ponedjeljka ponovno možete u knjižnice i antikvarijate

Kako bi trebale raditi knjižnice i antikvarijati tijekom epidemije koronavirusa HZJZ je također detaljno pojasnio. Tako se dopušta posudba knjiga bez korištenja čitaonice, a radi sprečavanja širenja infekcije u prostorijama knjižnica i antikvarijata, potrebno je osigurati fizički razmak među strankama te između stranaka i djelatnika.

Nakon vraćanja posuđene knjige u knjižnicu potrebno je knjigu prebrisati dezificijensom prije odlaganja na policu. Potom djelatnik opere ruke toplom vodom i sapunom te utrlja dezinficijens. Kod izdavanja knjige djelatnik uputi stranku da ne prelistava knjigu. Knjige koje bi se zbog čestog nanošenja dezinficijensa mogle oštetiti poželjno je omotati u plastični omot. Sve detaljne upute pročitajte ovdje.

Stariji od 65 godina te kronični bolesnici izbjegavajte prenapučene prostore

Za osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim nezaraznim bolestima u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih uz COVID-19 HZJZ je objvio poseban naputak jer na temelju dostupnih podataka o novom koronavirusu, smatra se da su spomenute skupine imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19.

Starije osobe i osobe s kroničnim bolestima trebaju se pridržavati istih općih mjera zaštite, kao i opća populacija, uz napomenu da trebaju nastaviti koristiti svu do sada preporučenu terapiju prema savjetu liječnika. O svim detaljima čitajte ovdje.

  • +4
Dezinfekcija Doma za umirovljenike u Dicmu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

U muzejima do 15 posjetitelja na 100 četvornih metara

HZJZ preporučuje da treba osigurati zaštitne maske i fizičku distancu za sve osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice s posjetiteljima. Osoblje treba prilikom interakcije s posjetiteljima, koristiti zaštitnu masku koja prekriva nos i usta, na raspolaganju im treba stalno biti dezinfekcijsko sredstvo kojim će redovito dezinficirati ruke.

Ako je moguće, treba prostorno osigurati razmak od minimalno dva metra između djelatnika i posjetitelja prilikom međusobne komunikacije, poželjno je da se na blagajnama i pultovima ugradi zaštitna pregrada koja će fizički odvojiti djelatnika od posjetitelja, a treba poticati i beskontaktno plaćanje kreditnim karticama. Više o posjetima muzejima možete doznati ovdje.

Ovako ćemo se voziti u tramvajima, autobusima, vlakovima, trajektima

I na kraju HZJZ objavio preporuke za vožnju tramvajima, autobusima, vlakovima te brodskim linijama i trajektima. Svugdje se propisuje razmak među putnicima, način sjedenja, preporuča se korištenje zaštitnih maski... Detalje možete doznati klikom na link.

Kompletne preporuke vezane za zaštitne maske

Uz sve spomenuto HZJZ je objavio i upute o nošenju zaštitnih maski što je ranije izazivalo prijepore.

Navode da su prijašnje preporuke nastale temeljem informacija i uputa kojima se raspolagalo i da su iste govorile da samo osobe s akutnim respiratornim infekcijama trebaju nositi masku koja pokriva nos i usta korisnika.

'Međutim, nošenje jednokratnih maski na javnim mjestima na kojima se ne može održavati sigurnosna udaljenost, npr. javni prijevoz, trgovine prehrambenih proizvoda ili čak na radnom mjestu, moglo bi pomoći smanjenju širenja virusa SARS-CoV-2. Maske mogu podići svijest o fizičkoj udaljenosti i zdravstveno osviještenom ponašanju', stoji u uputi objavljenoj u petak na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Sada se preporučuje i nošenje maski od tekstila. No, ne bilo kakvog, najbolje bi bilo da je riječ o pamučnom, dvoslojnom tekstilu gustog tkanja. Kompletne preporuke vezane za zaštitne maske pročitajte na ovom linku.

  • +2
Koronavirus u Dubrovniku Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat / CROPIX

Tri faze u tri tjedna

Podsjetimo, sve preporuke HZJZ je izdao jer je na jučerašnjoj sjednici Vlada je usvojila zaključak o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-a 19. Hrvatska bi se u 'novu normalu' trebala vraćati kroz tri faze u tri naredna tjedna.

Prva faza započinje 27. travnja i u njoj će se omogućiti rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onima koji rade u sklopu trgovačkih centara. Omogućit će se i rad svih uslužnih djelatnosti osim onih gdje postoji blizak fizički kontakt. Dakle obrti poput izrade ključeva i turističkih agencija moći će raditi. Omogućavaju se javne gradske i prigradske linije te trajekti za otoke, te rad knjižnica, muzeja, galerija i knjižara. Omogućuju se i treninzi sportaša u višim rangovima natjecanja, a na mise bi se moglo od 2. svibnja.

Druga faza počinje 4. svibnja samo ako se prva faza pokaže uspješnom. U drugoj fazi moći će početi raditi uslužne djelatnosti s bliskim kontaktom - frizeri, pedikeri, kozmetičari, brijači i njima slični.

Što je posebno važno, od 4. svibnja kreće i rad zdravstvenog sustava (privatnog i javnog) u punom opsegu i bez iznimki, naravno uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera. Za sve njih HZJZ tek treba izraditi sve preporuke.

Treća faza planirana je za 11. svibnja. Glavna joj je osobina da se u njoj dopuštaju okupljanja do 10 ljudi, a s radom počinju kafići, škole i vrtići.

Točnije, dopuštat će se okupljanja do 10 ljudi uz poduzimanje epidemioloških mjera, omogućit će se rad trgovačkih centara, predškolskih ustanova i škola od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Omogućit će se i laboratorijske i druge vježbe u višem obrazovanju, vratit će se međužupanijske linije i domaći zračni prijevoz. Što se tiče kafića, oni će moći raditi, ali samo na vanjskim prostorima i terasama, a kafići u smještajnim kapacitetima moći će posluživati samo goste tih kapaciteta. Ponovno će se otvoriti i nacionalni parkovi i parkovi prirode. Za ovo se također tek očekuju detaljne preporuke HZJZ-a.

Borba s koronavirusom Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON