rastu potrebe

Sve manje mladih daruje krv: Crveni križ poziva na akciju uoči ljetne sezone

14.06.2024 u 07:09

Bionic
Reading

Hrvatski Crveni križ (HCK) u povodu Svjetskog dan darivatelja krvi ističe da je posljednjih godina, nakon pandemije covida, uočen pad broja mlađih darivatelja, a s obzirom da tijekom ljeta rastu potrebe za krvlju i krvnim pripravcima, pozivaju sve da se odazovu akcijama darivanja krvi

"Kako bi se samodostatnost osigurala dugoročno, potrebno je znatno više animirati mlade darivatelje da se odazivaju akcijama darivanja krvi", poručuju iz HCK-a, dodajući kako je padu njihova broja, osim pandemije, pridonijelo i iseljavanje mlađe populacije.

Apeliraju i na žene, one kojima zdravlje omogućuje da postanu darivateljice krvi, da se odazovu akcijama darivanja u svojim sredinama.

Hrvatska pripada zemljama koje zahvaljujući dobrovoljnim darivateljima krvi ima osigurane potrebne doze krvi.

"Ispred nas su ljetni mjeseci u kojima je povećana potražnja za krvlju i krvnim pripravcima pa HCK poziva sve punoljetne i zdrave građanke i građane da se odazovu akcijama darivanja krvi".

HCK osigurava 80 posto potreba za krvi u Hrvatskoj. Ističu kako su lani, od ukupno prikupljenih 195.717 doza, HCK i njegova društava prikupili 155.469 doza.

Pritom su 18 posto krvi darovale žene (njih 28.500), a 82 posto muškarci (126.969).

Najviše žena učestvuje u akcijama darivanja krvi u Zagrebu, sa udjelom od 27,94 posto, na području Međimurske (24 posto), Varaždinske (24 posto) i Zadarske županije (20 posto).

U povodu Svjetskog dana darivatelja krvi HCK organizira akciju darivanja u petak u svom Edukacijskom centru, u ulici Crvenog križa 14, od 12.30 sati.