SURADNJA HRVATSKE I SRPSKE POLICIJE

'Sve je više srpskih kriminalaca u Hrvatskoj'

09.06.2010 u 15:03

Bionic
Reading

Dvojica srpskih policijskih istražitelja, dobrih poznavatelja tamošnjeg kriminalnog miljea, dolaze u Hrvatsku da bi se uključili u tim koji će istraživati neriješena ubojstva, pokušaje ubojstava i ostale zločine s kojima se povezuju pripadnici srpskog podzemlja, doznaje se danas u MUP-u

'Dvojica vrsnih srpskih policijskih istražitelja koji su dobro upoznati s prilikama, odnosima i načinom rada srpskog kriminalnog miljea priključit će se našem timu istražitelja', potvrdio je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec

Objasnio je da će uloga tog tima biti rasvjetljavanje ubojstava i ostalih zločina koje se povezuje sa srpskim podzemljem, i to ne samo počinjenih na području Hrvatske, nego i u zemljama EU-a i regije.

Borovec je dodao da je dolazak srpskih policijskih istražitelja organiziran na temelju Sporazuma o policijskoj suradnji, potpisanog lani u Opatiji.

Jedan od zadataka posebnog policijskog tima bit će i rasvjetljavanje jučerašnjeg obračuna pripadnika tzv. zemunskog klana kod jezera Rakitja u Zagrebu, u kojemu je teško ranjen 36-godišnji Sretko Kalinić. Policija sumnja da je na njega pucao Miloš Simović (31). U potrazi za njim zagrebačka policija noćas je pronašla stanove u kojima su se krili srpski kriminalci, no njega još nije pronašla. Policija je objavila Simovićevu fotografiju i zatražila pomoć građana da bi ga pronašla.

Za njim i Kalinićem srpske vlasti tragaju još od 2003, jer su obojica u odsutnosti pravomoćno osuđena na dugogodišnje zatvorske kazne zbog sudjelovanja u ubojstvu srpskog premijera Zorana Đinđića. Kalinić je zbog tog ubojstva osuđen na 30 godina zatvora, a zbog niza ubojstava i otmica osuđen je i na maksimalnih 40 godina.

Borovec je prije potvrdio da je hrvatska policija imala informaciju da Kalinić i Simović borave u Hrvatskoj, no nisu znali gdje se kriju. Dodao je da su se koristili krivotvorenim dokumentima.

Hrvatski i srpski mediji nagađaju da je upravo Kalinić nakon ranjavanja u Rakitju policiji rekao da je u njega pucao Simović te otkrio gdje se kriju i drugi odbjegli pripadnici tzv. zemunskog klana - Milan Jurišić, Vladimir Milisavljević zvani Budala i Ninoslav Konstantinović - također osuđeni za Đinđićevo ubojstvo.

Kalinić je rođen u Zadru i ima hrvatsku i srpsku putovnicu. U Srbiji je poznat po nadimku Zver i smatra se jednim od glavnih ubojica tzv. zemunskog klana.

Srpska ministrica pravde Snežana Malović već je tamošnjim medijima najavila da će tražiti njegovo izručenje, no moguće je da njegov slučaj preuzmu i hrvatska policija i pravosuđe.

Glasnogovornik hrvatskog MUP-a prije je izjavio da ima naznaka da je ranjavanje Kalinića povezano s ubojstvom srpskog mafijaša Cvetka Simića, čije je raskomadano truplo u ožujku isplivalo u Jarunu u Zagrebu

Direktor srpske policije Milorad Veljović izjavio je jučer za srpske medije da je ranjavanje Kalinića dio šire priče koja se može povezati s ubojstvom Cvetka Simića, ali i poslovima crnogorskog narkobosa Darka Šimića, glavne mete međunarodne akcije pod nazivom Balkanski ratnik.

Razlog sve češćeg boravka srpskih kriminalaca u Hrvatskoj Borovec objašnjava ukidanjem viza između dviju zemalja, činjenicom da su pripadnici podzemlja manje poznati izvan granica svoje države te nedavnim akcijama srpskih vlasti koje su krenule u obračun s mafijaškim skupinama.