KINO EUROPA

Sve je spremno za prvi Filmski festival o pravima djece

12.11.2009 u 13:39

Bionic
Reading

U sklopu obilježavanja 20. rođendana Konvencije o pravima djeteta, Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom predstavlja prvi Filmski festival o pravima djece u zagrebačkom kinu Europa od 20. do 22. studenoga

Filmski festival o pravima djece, u partnerstvu UNICEF-a Hrvatska i Hrvatskog filmskog saveza i pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, u tri dana trajanja prikazat će niz snažnih i najvećim dijelom nagrađivanih dokumentarnih i kratkih filmova o djeci iz cijeloga svijeta. Jedinstven izbor od dvadesetak filmova, od kojih je velik broj hrvatskih premijera, predstavit će gledateljima priče i glasove djece i mladih te dati dio odgovora na pitanje - u kojoj je mjeri svijet uspio ili nije u osiguravanju temeljnih prava djece.

Domaćin prvog Filmskog festivala o pravima djece je jedan od najpriznatijih i najznačajnijih filmskih glumaca danas u Hrvatskoj, Leon Lučev, čije se djelovanje proteže i u područje rada s djecom. Festivalsku selekcijsku komisiju čine: Tatjana Aćimović, umjetnička direktorica Festivala; Bruno Anković, režiser i autor brojnih promotivnih spotova, a između ostaloga i onih za UNICEF-ove kampanje; Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu; Gorana Dojčinović, producentica Festivala te predstavnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Tomislav Šakić, hrvatski filmski kritičar.

Također, organizatorima je bilo iznimno važno osigurati mjesto i pokazati ostvarenja iz filmskog stvaralaštva djece i mladih u Hrvatskoj te tako i simbolično i suštinski skrenuti pozornost na važnost prava djece na izražavanje i stvaralaštvo, na sve važniju odgovornost svih subjekata odgoja i obrazovanja da 'u potpunosti razvijaju osobnost i talente svakog djeteta'. Stoga će se trećeg dana Festivala slaviti ta, sve važnija, prava djece i mladih, s djecom i mladima. Prikazat će se njihovi radovi, čut će se njihova riječ, misao, osjećaj, stav.

Uz projekcije filmova u kinu Europa organiziran je i popratni festivalski program, a ulaz je besplatan.