JOVANOVIĆ ODGOVARA UDRUGAMA

'Sve je na javnoj raspravi, pa i sporna odluka'

06.06.2013 u 13:55

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović odbacio je prozivke udruga GROZD i Reforma, koje su ga optužile da u procesu javne rasprave o Kurikulumu zdravstvenog odgoja djeluje protuustavno. 'Svakom dobronamjernom promatraču je jasno da su svi materijali objavljeni na webu u svrhu javne rasprave te da nikakva odluka nije donesena, već je sam tekst odluke ponuđen na javnu raspravu', odgovorio je ministar Jovanović

Udruge Glas roditelja za djecu (GROZD) i Reforma zatražile su prethodno reakciju nadležnih državnih institucija jer smatraju kako je ministar Željko Jovanović postupio protuustavno potpisujući Odluku o uvođenju, praćenju i vrednovanju provedbe Kurikuluma zdravstvenog odgoja prije početka javne rasprave. Po njima, to je 'napad na ustavni poredak' uz napomenu kako sumnjaju da se 'sadržajno ništa neće mijenjati' u novom kurikulumu.

U odgovoru, koji je uputio tportalu, ministar Jovanović podsjeća kako je ministarstvo kojem je na čelu 1. lipnja otvorilo javnu raspravu o svim dokumentima koji se odnose na Kurikulum zdravstvenog odgoja – od odluke preko sadržaja do nastavnih materijala. Potvrdio je i kako 'tehnička greška koja se dogodila u pripremi materijala za web stranice i koja je odmah ispravljena ničim nije ni formalno pravno ni sadržajno ugrozila javnu raspravu' koja će trajati 30 dana.

'Ipak, treba naglasiti da je nevjerojatno velika doza nervoze prisutna u pojedinim grupama, poput Grozda, koje su svjesne da zdravstveni odgoj, kako ga predlaže ministarstvo, ni na koji način sadržajno nije sporan, pa pokušavaju na sve načine naći razlog za njegovu diskreditaciju', poručio je ministar. Potvrdio je i kako je od svih 'zatražena maksimalna koncentracija i predanost poslu kako se slične tehničke greške ne bi ponavljale' te najavio da će 'svaki sljedeći put službenik ili dužnosnik odgovarati za propuste u skladu s propisima ministarstva'.

'U pogledu odluke na koju se referiraju Grozd, Reforma i raznorazni dušobrižnici, istu nije potrebno stavljati izvan snage jer nije niti stupila na snagu. U tom smislu, intencija prvobitno objavljene odluke bila je provedba javne rasprave. Kako je omaškom tehničke službe web-stranica došlo do potpisivanja iste, zahvalni smo što smo upozoreni na taj propust, pa smo ga isti dan ispravili i objavili odluku koja predstavlja nacrt pripremljen za javnu raspravu', potvrdio je Jovanović.


Najavio je i kako će se tijekom javne rasprave održati i nekoliko javnih tribina i okruglih stolova diljem Hrvatske. U sve škole poslan je poziv da ministarstvo izvijeste o svojim iskustvima jednogodišnje provedbe Kurikuluma zdravstvenog odgoja, kao i zaključcima učeničkih vijeća, vijeća roditelja i ostalih. Bit će zatraženo i mišljenje Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje.

'Na kraju moram još jednom podsjetiti da je vanjsko vrednovanje Grozdovog programa 2008. bilo negativno, pa se zato od njega i odustalo. Odgoj i obrazovanje za zdravlje vrhunsko je pravo svakog djeteta i ni na koji način ne ugrožava pravo roditelja na odgoj djece. Dapače, ono ga samo dodatno potpomaže', poručuje ministar Jovanović uz završnu napomenu kako je 'milijun i pol kuna koštala priprema, otkup i uvođenje Grozdovog programa, a program koji uvodi ministarstvo kojem je na čelu ne košta ništa'.