KLJUČNI REFERENDUMI

Sve izgledniji prijevremeni izbori u Sloveniji

15.04.2011 u 09:31

Bionic
Reading

Pojedine stranke u slovenskoj vladajućoj koaliciji više ne isključuju prijevremene izbore kao jednu od mogućnosti u slučaju neuspjeha strukturnih reformi na predstojećim referendumima u Sloveniji, pokazali su istupi slovenskih političara na nacionalnoj televiziji u četvrtak

Ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal, koja vodi koalicijsku Liberalno-demokratsku stranku (LDS), izjavila je da je njezina stranka otvorena za mogućnost prijevremenih izbora ako bi na referendumima idućih mjeseci bile odbačene strukturne reforme poput mirovinske reforme i zakona o suzbijanju rada na crno. Prema njezinim riječima, pravi problem slovenske politike zapravo je posvađenost lijevog i desnog političkog pola, što ne omogućava rješenja u općem nacionalnom interesu.

Ministar visokog školstva i predsjednik koalicijske stranke Zares Gregor Golobič rekao je da bi u slučaju da reforme na referendumu doista budu odbačene prijevremeni izbori mogli biti održani nekoliko mjeseci prije redovitih, koji bi inače trebali biti u drugoj polovici slijedeće godine.

Glavni je problem Slovenije u tome što ne usvaja reforme koje se provode u drugim europskim državama, istaknuo je Golobič. Rekao je da zbog nestabilnosti mirovinskog sustava i drugih neiprovedenih reformi Slovenija godišnje troši dvije milijarde eura više nego što proizvede, zbog čega se mora uvijek iznova zaduživati, pa je tako u državnom proračunu za ovu godinu samo za dospjele kamate na kredite rezervirano 600 milijuna eura.