DOBITNA FORMULA

'Sve bez čega možemo moramo se odreći'

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.05.2010 17:11
  • Objavljeno 21.05.2010 u 16:52
Ivan Šuker, Jadranka Kosor,Ante Županović,Goran Pauk

Ivan Šuker, Jadranka Kosor,Ante Županović,Goran Pauk

Izvor: Pixsell / Autor: HaloPix/Pixsell

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor pozvala je danas sindikata da se vrate u Gospodarsko-socijalno vijeće, zatražila je dodatne mjere štednje u trošenju proračunskih sredstava i najavila odlučnu borbu protiv nelikvidnosti i provedbu programa gospodarskog oporavka bez ikakvog odstupanja

"Tražim i ove godine dodatno stezanje remena kad se govori o proračunu. Svega bez čega možemo preživjeti moramo se u ovom trenutku odreći", rekla je premijerka Kosor u govoru na 14. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu koje se održava u Šibeniku u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Premijerka je pozvala je sindikate, čije su središnjice jučer objavile izlazak iz GSV-a, da se vrate u to vijeće kako bi zajedno sa Vladom i Hrvatskom udrugom poslodavaca doprinijeli gospodarskom oporavku Hrvatske.

"Kad se govori o gospodarskom oporavku Republike Hrvatske ništa se neće i ne može rješiti na ulici. Sve se može i hoće riješiti zajedničkim razgovorom te potporom programu gospodarskog oporavka i provedbom svih mjera tog programa", istaknula je.

Naglasila je kako se već počelo sa smanjenjem neporeznih davanja poduzetnicima, odnosno smanjenjima vezanim za spomeničku rentu te najavila kako će Vlada idući tjedan odlučivati i o smanjenju davanja vezano za šume, vode i turističku zajednicu.

Vlada je spremna uhvatiti se u koštac s problemom nelikvidnosti. Iznijela je pritom i podatak kako su sada dospjele obveze javnih poduzeća između 1,2 i 1,3 milijarde kuna od čega 90 posto otpada na Hrvatsku elektroprivredu (HEP), Hrvatske željeznice (HŽ) i Hrvatske šume.

"Činjenica je da se HEP-u puno više duguje nego što HEP duguje i sada je prilika da se stvari srede i oni koji duguju HEP-u moraju platiti svoj dug", kazala je premijerka Kosor.

Istaknula je kako Hrvatske autoceste (HAC) više ne duguje nikomu jer su svima platili potraživanja. "Pozivam HAC-ove dobavljače i očekujem od njih da će i oni nastaviti taj niz i platiti onima kojima oni duguju i na taj način pomoći rješavanju problema nelikvidnosti", kazala je Kosor.

Također je naglasila kako se očekuje da će se angažmanom novoutemeljenog Ureda za objedinjenu javnu nabavu moći na godinu uštedjeti oko 300 milijuna kuna.

"Programom gospodarskog oporavka Vlada se bavi 24 sata na dan i taj je program dobio potporu svih međunarodnih relevantnih institucija. No, nisu svi u Hrvatskoj spremni preuzeti odgovornost za gospodarski oporavak", kazala je premijerka.

Program gospodarskog oporavka može se nadograđivati i popravljati, rekla je Kosor koja je u iscrpnom govoru više puta naglasila kako se taj program mora provesti bez posustajanja i strahovanja.

"Nema odstupanja od bilo koje mjere u provedbi programa gospodarskog oporavka, počevši od smanjivanja državne uprave za pet posto do smanjivanja mirovina koje se plaćaju prema posebnim propisima, odnosno do reforme mirovinskog sustava", kazala je dodajući da bi svako odstupanje od provedbe programa moglo predstavljati urušavanje "prema teškoćama kakve bi nas tek mogle zadesiti".

Po njenim riječima, u Hrvatskoj postoji sindrom da su svi za promjene ali nitko ne želi mijenjati sebe.

Pri tomu je navela kako je nedavno spominjanje eventualnog smanjivanja broja općina izazvalo lavinu reakcija, a slične su reakcije bile i pri spominjanju spajanja sudova radi racionalizacije.

Po premijerkinom tumačenju u Hrvatskoj nedostaje poduzetničkog ozračja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi