žestoka borba uoči vikenda

Svatko se busa u prsa svojim brojkama, pa vas pitamo: Tko će pobijediti na izborima u Lici?

05.03.2019 u 13:18

Bionic
Reading

Već ovu nedjelju trebali bi se održati prijevremeni izbori u Ličko-senjskoj županiji, u kojoj će tamošnji stanovnici birati nove članove Županijske skupštine. Dok su se ministri razletjeli po Lici, a Darko Milinović bacio u gostovanje po medijima, u javnosti je izbio i pravi mali rat anketama

Još za vikend prvo veće istraživanje uoči izbora u Ličko-senjskoj županiji objavio je RTL. Agencija Promocija plus na 402 ispitanika provjerila je kako diše Lika - za aktualnog župana Darka Milinovića ili za njegovu bivšu stranku HDZ, čiju listu predvodi saborski zastupnik Marijan Kustić.

Anketa je pokazala da se uoči izbora vodi mrtva trka. Listu HDZ-a i partnera s Marijanom Kustićem na prvom mjestu bira najviše ispitanika, 28,1 posto, dok listu koju predvodi bivši HDZ-ov potpredsjednik Darko Milanović podržava 24,2 posto ispitanika. Iako prema anketi HDZ vodi, ta je prednost unutar statističke pogreške.

No ovakvo je istraživanje očito bocnulo HDZ, koji je naručio i svoje istraživanje od javnosti slabo poznate agencije Prizma. Prema tom istraživanju, koje je, kako je jučer objašnjavao glavni HDZ-ov čovjek za analitiku Robert Kopal, provedeno u dva navrata na uzorku od 500 ispitanika, također vodi HDZ. HDZ-ovo istraživanje pokazalo je da će izlaznost na izbore biti 54 posto te da će za HDZ glasati 45,5 posto glasača, dok će za Nezavisnu listu Darka Milinovića glasati 14,8 posto glasača.

Dapače, HDZ-ova anketa predviđa da će između dojučerašnjih stranačkih kolega upasti i SDP, koji podržava 15,7 posto ispitanika. Prema istraživanju Promocije plus, SDP osvaja svega pet posto glasova.

Do ovako različitih podataka u HDZ-ovoj su anketi došli jer su analitičari primjenjivali 'dodatne prediktivne metode i uključivali razdiobu neodlučnih u anketama', pojašnjavao je jučer Kopal.

Podsjetimo, nakon što Županijska skupština krajem prošle godine nije potvrdila županijski proračun koji je predložio župan Darko Milinović, Vlada je raspisala izbore za 10. ožujka. Stanovnici Ličko-senjske županije na izborima biraju 31 županijskog vijećnika, a za te pozicije nominirano je više od 300 kandidata.