ZATVORENO O SLOVENIJI

'Svaki dan radi protiv nas'

11.02.2013 u 16:01

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na zajedničkoj sjednici saborskih Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske integracije i hrvatskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe okvirno je izvijestila zastupnike o postignutom dogovoru sa Slovenijom oko spora s vraćanjem duga Ljubljanske banke

Pusić zastupnicima načelno objasnila pravac u kojem rješenje s Ljubljanskom bankom ide

Ministrica Vesna Pusić rekla je da članove dvaju odbora nije upoznala s detaljima dogovora oko Ljubljanske banke, već s osnovnim pravcem u kojem to rješenje ide. 'Kad budemo imali neku jasniju sliku što će konkretno biti realizacija, prvi ćete znati', rekla je Pusić. U stalnom su kontaktu sa slovenskim kolegama i nalaze se korak do rješenja ovoga teškog problema.

Ministrica je zamolila zastupnike da informacije koje je im je otkrila ne dijele s javnosti, tako da su zastupnici ostali šturi u svojim izjavama pred novinarima. Ipak, bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor, koja uvijek naglašava svoj uspjeh pri sklapanju arbitražnog sporazuma s tadašnjim slovenskim premijerom Borutom Pahorom, kaže da je vidljivo da smo izgubili puno vremena i da je trebalo problem puno čvršće uzeti pod kontrolu. 'Razgovarati, pregovarati, još tamo od srpnja prošle godine. Ovo što je ostalo ne ide nam u prilog u vremenskom tjesnacu i svaki dan radi protiv nas', kazala je Kosor
Na novinarsko pitanje znači li to da moramo pristati na neke ustupke koji idu na našu štetu, samo se nasmijala i ponovila da ne bi govorila ni o jednom detalju.

Predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora Milorad Pupovac (SDSS) kazao je da su zastupnici i zastupnice s velikim interesom saslušali informacije koje je ministrica Pusić mogla podijeliti oko dogovora u vezi s problemom Ljubljanske banke.

'Nismo primijetili ni izrazitih nezadovoljstava ni izrazite euforije', otkrio je Pupovac. Bivši HDZ-ov šef diplomacije Gordan Jandroković je kazao kako ih je ministrica vrlo načelno informirala o tome što se zbiva u odnosima sa Slovenijom. 'Još uvijek nije vrijeme ni za pohvalu, ni za kritiku, ni za tugu, ni za euforiju. Treba sačekati iduće dane i tjedne da vidimo što će biti konačan rezultat. Posebice tu očekujemo sastanak i pregovore premijera Milanovića i Janše', poručio je Jandroković.

SDP-ovac Tonino Picula je stekao dojam da se o problemu Ljubljanske banke pregovaralo dugo i ozbiljno i da je dobro da jedna strana nije drugu isključila s obzirom na postavljene maksimalističke zahtjeve. 'Svakim dobrim kompromisom uvijek je netko na kraju malo nezadovoljan. Vjerujem da će tako biti i u ovom slučaju. Mislim da datum ulaska Hrvatske 1. srpnja u Europsku uniju neće bit doveden u pitanje nakon ovolikog posla koji je Hrvatska napravila u zadnjih 20 godina', zaključio je Picula.