U NOVOM SADU

Svađa oko muzeja Đorđa Balaševića: Obitelj kantautora traži kafić, suvenirnicu i sobe za turiste, arhitekti se protive izgradnji u parku

25.12.2021 u 13:39

Bionic
Reading

Novosadska gradska skupština prihvatila je plan renoviranja Sveučilišnog parka na obali Dunava, u sklopu kojega će se nalaziti i muzej posvećen nedavno preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću. Iako su gradske vlasti odbile niz prijedloga lokalnih strukovnih i aktivističkih udruga, koje su predlagale alternativnu lokaciju za muzej, djelomično je usvojen zahtjev obitelji Balašević, koja je tražila da se u sklopu građevine nađu kafić, suvenirnica i 11 soba za smještaj turista

Kako javlja portal novosadskog radija 021.rs, urbanistički plan u sklopu parka predviđa muzej od više stotina kvadrata posvećen Đorđu Balaševiću. U planu se navodi da će muzej imati galerijski prostor, multimedijsku dvoranu i druge prostorije, a predviđena je prizemna građevina od 300 kvadratnih metara.

Niz udruga dostavilo je primjedbe na plan. Društvo arhitekata Novog Sada ocijenilo je da park, smješten u zelenom pojasu uz obalu Dunava, ne bi trebalo promatrati kao slobodan prostor za izgradnju, već bi muzeju trebalo pronaći mjesto unutar izgrađenog tkiva grada.

Novosadske građanske i ekološke inicijative iznijele su primjedbu prema kojoj bi muzej posvećen kantautoru trebao biti smješten na Salajci, dijelu grada u kojemu je Balašević živio i koji je najpoznatiji po njemu.

Sve te primjedbe su, međutim, odbijene, izuzev zahtjeva Fondacije Balašević koja je tražila da se u sklopu građevine nađu kafić, suvenirnica i 11 soba za smještaj turista. Njihov zahtjev je djelomično usvojen.

Izvor: Društvene mreže / Autor: RTV

U međuvremenu, održana je i prezentacija idejnog rješenja kojemu je nazočila obitelj Balašević, ali i novosadski gradonačelnik Miloš Vučević, koji je najavio da će Grad Novi Sad u potpunosti podržati izgradnju muzeja.

Fotografiju s prezentacije idejnog rješenja objavila je i Balaševićeva supruga Olivera, koja je tom prilikom izjavila: 'Muzej kao muzej je nešto što je konačno, a naravno nije... konačno - jer Đorđe je naša prošlost i naša budućnost, a mi smo njegova sadašnjost'.

  • +2
Đorđe Balašević Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL