NA RADOST OBOŽAVATELJA

[VIDEO] Balašević dobiva muzej u Novom Sadu, evo kako će izgledati

23.12.2021 u 08:21

Bionic
Reading

Neprežaljeni kantautor Đorđe Balašević će dobiti muzej u Novom Sadu. Idejni projekt arhitektonskog biroa iz Ljubljane pobijedio je na natječaju, a predstavljen je u Novom Sadu

'Atelje snova', kako su ga zvali, uručeno je s devet svjećica na torti, za deveti rođendan Đoletove unuke Simone i ostalim članovima obitelji Balašević.

'Nije prošlo ni godinu dana otkako je otišao tamo gdje mu je mjesto, među zvijezde, a sve je već krenulo. Muzej se sprema spustiti s neba', rekao je Aleksa Balašević, sin Đorđa Balaševića.

'Muzej kao muzej je nešto što je konačno, a naravno nije... konačno - jer Đorđe je naša prošlost i naša budućnost, a mi smo njegova sadašnjost', dodala je Olivera Balašević, supruga Đorđa Balaševića.

Muzej posvećen Đorđu Balaševiću neće biti klasični muzej ili zgrada, već platforma koja će se stalno mijenjati. Naime, izgledat će kao otvorena poklon kutija, a ono što je zanimljivo je jedanaest soba koje će nositi nazive Balaševićevih pjesama i u kojima će posjetitelji čak moći i spavati, jer će muzej raditi 24 sata dnevno.

  • +2
Đorđe Balašević Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Poseban će biti i krov muzeja jer će se izgraditi kupola kroz koju će posjetitelji iz jedne od prostorija promatrati Mjesec. Prizemlje će biti spojeno s parkom u kojem će biti posađeno drveće i cvijeće koje je Balašević pjevao u svojim pjesmama.

'I to će vam omogućiti da nekako uđete unutra i budete u pjesmi i to su jedine fiksne prostorije muzeja koje se neće mijenjati tako često, mijenja se donji dio muzeja a u sredini je ona velika dvorana za projekcije', rekao je Vasa Perović, arh.

U Sveučilišnom parku bit će izgrađen muzej posvećen Đorđu Balaševiću, za čiju će rekonstrukciju uskoro biti raspisani natječaji. Izgradnju će financirati Grad Novi Sad, zajedno s Republikom Srbijom u suradnji s Balašević fondacijom.

'Mislim da će ovo biti super atraktivan objekt za grad Novi Sad i za cijelu državu, ako hoćete, jer je ovo magnet za cijeli region. Time će se upotpuniti i turistička ponuda grada'rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Pogledajte kako će izgledati muzej posvećen Đorđu Balaševiću:

Muzej Đorđa Balaševića Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube