SLUČAJNI ILI PODMETNUTI?

Sva četiri požara u Istri lokalizirana

25.08.2012 u 22:07

Bionic
Reading

Istarski vatrogasci imali su u subotu pune ruke posla, no sva četiri požara su između 18 i 21 sati lokalizirana. Mnogi se pitaju je li do tih istovremenih požara došlo slučajno ili ih je netko namjerno izazvao

Naime, uz veliki požar na području Baderne, istarski gasitelji istovremeno su bili angažirani na još tri požarišta. Naime, osim na Poreštini, gorjelo je na Pazinštini, Buzeštini i Puljštini pa su se vatrogasne snage i kanaderi prebacivali s jednog požarišta na drugo kako vatra ne bi uzela maha. Prvi su lokalizirani požari na Pazinštini, kod Kringe u 18 sati i kod mjesta Pariži u 19 sati. Vatrogasci su uspjeli obraniti najveći i najmlađi maslinik kod Vodnjana. Požar na Puljštini je lokaliziran u 20 sati, dok je najveće požarište kod Baderne na Poreštini lokalizirano u 20.30 sati.

Kako doznajemo od zapovjednika JVP Poreč, Adrijana Jugovca, najteža situacija je bila na Poreštini, gdje je vatra u jednom momentu došla na 50 metara od kuća, no vatrogasci i mještani uspjeli su obraniti sva sela. Na gašenju požara, koji je izbio oko podneva kod sela Rakovci te se širio prema Štifanićima, a zatim se nošen jakim vjetrom proširio preko glavne prometnice Baderna – Tinjan, prema Bratovićima, bilo je angažirano preko sto gasitelja, te pedesetak mještana, kao i članovi Dobrovoljnih vatrogasnih društava Višnjana, Kaštelira i Labinaca, Tara, Bala, Rovinjskog Sela i Kanfanara.

Opožareno je preko sto hektara, a kako se radi o doista velikom području na ovo istarsko požarište, poslane su dodatne snage koje će dežurati cijelu noć jer svako toliko negdje iznova zagori budući da je bilje presuho i kakva iskra nošena vjetrom lako iznova izazove vatru. Istarski vatrogasci se nadaju da će za sutra najavljena kiša doista i padati jer zbog dugotrajne suše opasnost od nastanka požara doista velika.