PARLAMENTARNI IZBORI

[FOTO/VIDEO] Pogledajte tko se sve od političara pojavio na biralištima, u Zagrebu intervenirala hitna pomoć, objavljeno koliko će zaraženih glasovati

05.07.2020 u 09:04

Bionic
Reading

Sva biračka mjesta u Hrvatskoj na kojima se u nedjelju bira novi saborski saziv su otvorena, a do Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nisu stigle dojave o eventualnim problemima u glasovanju

Sva su biračka mjesta uredno otvorena i početak glasovanja protječe u redu, kažu u DIP-u.

Od 7 do 19 sati može se glasovati na više od 6500 redovnih biračkih mjesta, uz njih su otvorena i posebna, na kojima glasuju štićenici domova za starije i nemoćne, zatvorenici, posade brodova, vojnici te privremeno upisani birači.

Na svima se zbog sprječavanja zaraze koronavirusom glasuje uz propisane epidemiološke mjere koje uključuju držanje udaljenosti od metra i pol, dezinfekciju ruku, nošenje maski i rukavica.

Zbog pada starije gospođe na biračkom mjestu intervenirala hitna Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

U Zagrebu je zbog pada starije gospođe na biračkom mjestu intervenirala hitna pomoć.

Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima tri milijuna i 860 tisuća birača, za glasovanje se prijavilo 539 osoba u samoizolaciji, dok ukupno od kuće želi glasovati 1730 birača (nepokretni, teško bolesni).

  • +3
Velike gužve na biralištima u Mostaru Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanović

Dijaspora bira samo tri zastupnika, neovisno o odazivu

U 42 zemlje u inozemstvu glasuje se drugi dan, a u Mostaru je odaziv bio bolji nego prije četiri godine.

Ipak, treba istaknuti da, neovisno o odazivu, 'dijaspora', to jest birači bez prebivališta u Hrvatskoj, imaju pravo izabrati samo tri od 151 zastupnika, koliko ih se bira u Sabor.

U nedjelju u 11 sati završit će izbori u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, a koji su zbog vremenske razlike bili otvoreni već u petak u 23 sata.

U inozemstvu je, u subotu u 16 sati, posljednje otvoreno biralište u Los Angelesu, dva sata prije onog u Chicagu.

  • +282
Političari na izborima za Hrvatski sabor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

55 zaraženih želi glasovati

U cijeloj Hrvatskoj 55 birača zaraženih koronavirusom zatražilo je da im se omogući glasovanje na nedjeljnim izborima za Hrvatski sabor.  

Najviše (24) ih je u 4. izbornoj jedinici, 16 ih je u 1., devet u 5., četiri u 7. i dva u 10. izbornoj jedinici, kazao je u nedjelju prijepodne glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski.

Zaraženi koronavirusom glasovat će uz pomoć osobe od povjerenja, a najčešće je to član istog kućanstva koji će po njihovoj uputi ispuniti glasački listić. Članovi biračkog odbora, koji će doći pred stan odnosno kuću zaraženog, neće neposredno kontaktirati s njim te će sve ići preko osobe od povjerenja.

Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima tri milijuna i 860 tisuća birača, a uz zaražene, za glasovanje se prijavilo i 539 osoba u samoizolaciji. Ukupno od kuće želi glasovati 1730 birača (nepokretni, teško bolesni).