sporni pozdrav

Suverenisti osudili Milanovićevu izjavu o HOS-ovoj ploči

22.04.2020 u 19:06

Bionic
Reading

Hrvatska konzervativna stranka (HKS) i Hrvatski suverenisti najoštrije su u srijedu osudili izjavu predsjednika Zorana Milanovića u kojoj je za HOS-ovu spomen-ploču s pozdravom "Za dom spremni" rekao da to treba maknuti i negdje baciti jer nema veze s Domovinskim ratom

"Hrvatska konzervativna stranka i Hrvatski suverenisti najoštrije osuđuju sramotnu izjavu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića nakon polaganja zajedničkog vijenca s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem. Neshvatljivo je da imamo predsjednika koji govori da se ploča podignuta u spomen hrvatskim braniteljima treba maknuti, baciti negdje, te da nema nikakve veze s Domovinskim ratom", istaknuo je u priopćenju predsjednik HKS-a, zamjenik gradonačelnika Vukovara i predstavnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček.

Sramotnom i neshvatljivom ocijenio je izjavu predsjednika Milanovića u povodu obilježavanja 75. obljetnice proboja zatvorenika logora Jasenovca.

"Ovakvu marginalizaciju, omalovažavanje i ocrnjivanje pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga, dokazanih ratnika koji su svoj život položili diljem Lijepe Naše za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, očekivali bi od takozvanih 'komšija' Vulina i Vučića ili njihovih političkih poltrona koji desetljećima koriste Hrvatsku kao svoj osobni bankomat, ali nikako od vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH", ističe u reakciji Pavliček.

Mario Huis, Dino Simić, Zlatko Klasić, Ivan Bebić, Miroslav Martinovski, Miro Petrin, Davor Milaković, Slavko Jager, Željko Grgić, Željko Barić i Milan Špoljarević te svi ostali pripadnici HOS-a i njihove obitelji zaslužili su sigurno boljeg predsjednika od Zorana Milanovića, poručuje u priopćenju Pavliček. 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu u Jasenovcu da HOS-ovu spomen-ploču, na kojoj je uklesan ustaški pozdrav "Za dom spremni" i koja je iz Jasenovca premještena u Novsku, treba maknuti i negdje baciti jer to nema veze s Domovinskim ratom.

"Sam predsjednik Tuđman je samo vrebao trenutak kada da regularnoj vojsci pripoji i paravojne formacije. To mu je uspjelo 1991. Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod 'Za dom spremni' borio samo za Hrvatsku mora znati da se nije borio samo za Hrvatsku, nego i za restauraciju države iz 1941.", ustvrdio je.

Podsjetio je da je Hrvatske priznata u siječnju 1992., kada je već bila država sa svojom vojskom, policijom i svim državnim tijelima.

"Mi smo i u socijalizmu imali najveći broj državnih atributa. Dakle, pored takve, stvarati paravojsku... postoji neki dugi plan", dodao je.

Milanović je izrazio nadu da će nakon pandemije koronavirusa splasnuti "neke stalno iritantno prisutne teme". "Nadam se da ćemo na ljude koji budu potencirali takve teme i na njima graditi svoj status gledati s podsmijehom, a ne s prezirom", istaknuo je.