KRAJ BOJKOTA

Suu Kyi postala mianmarska zastupnica

02.05.2012 u 11:50

Bionic
Reading

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi u srijedu je prisegnula pred mianmarskim parlamentom i tako završila jednotjedni bojkot u preuzimanju svog prvog zastupničkog mandata nakon dvaju desetljeća političke borbe

Oporbena prvakinja koja je svoj prvi mandat u parlamentu osvojila na parcijalnim izborima za popunu parlamenta 1. travnja i još 33 zastupnika iz njezine stranke Nacionalne lige za demokraciju (NLD) prisegnuli su zajedno da će 'štititi' ustav koji vojsci daje velike ovlasti.

'Bit ću odan Saveznoj Republici Mianmaru i njezinim stanovnicima i uvijek ću paziti na očuvanje njezina jedinstva, nacionalnu solidarnosti i suverenitet', izgovorili su, stojeći pred predsjednikom donjeg doma, umirovljenim generalom Shweom Mannom

Suu Kyi (66) ušla je u politiku 1988. i ubrzo je postala jedna od najpoznatijih disidentkinja na svijetu, koja je petnaest godina provela u kućnom pritvoru.

Nakon što je prije godinu dana vojnu huntu zamijenila civilna vlast bivših vojnih dužnosnika sklonih reformama, vratila se na političku pozornicu kako bi s dojučerašnjim neprijateljima radila na istinskoj demokratizaciji domaćeg političkog sustava.

No ona i njezini kolege iz NLD-a odbili su prošlog tjedna položiti svečanu prisegu, ne želeći se obvezati na 'zaštitu' ustava koji je 2008. donijela hunta, već samo na njegovo 'poštovanje'.

Oporbena čelnica je tek u ponedjeljak odlučila prekinuti bojkot i preuzeti dužnost u parlamentu da ne bi izazvala krizu s reformatorskom vladom predsjednika Theina Seina.

I Sjedinjene Države su s odobravanjem dočekale tu odluku koju su nazvale 'pozitivnim znakom' suradnje NLD-a i vlade. 'Želimo da novoizabrani zastupnici sudjeluju u radu parlamenta. Želimo da konstruktivno surađuju s vladom', poručilo je američko ministarstvo vanjskih poslova.

Nedavne reforme u Mianmaru potaknule su Zapad da prekine diplomatsku izolaciju zemlje.

EU je na godinu dana ukinuo svoje političke i gospodarske sankcije, osim embarga na oružje. SAD se zadovoljio ublažavanjem nekih ograničenja u gospodarskom ulaganju i obećao je da će ubrzo imenovati veleposlanika ne bi li zadržao mogućnost pritiska na režim.