kbc osijek

Suradnja hrvatskih i mađarskih ustanova i gospodarskih subjekata u zdravstvu

16.05.2019 u 15:19

Bionic
Reading

Projekt izgradnje novoga osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC) predstavljen je u četvrtak na gospodarskom forumu koji se u suradnji s mađarskim institucijama održava u Osijeku pod nazivom 'Razmjena iskustava i dobre prakse ustanova i gospodarskih subjekata u zdravstvu'

Gospodarski forum održava se u organizaciji Srednjoeuropske mreže za razvoj gospodarstva – ureda u Osijeku i Veleposlanstva Mađarske u Zagrebu, a u suradnji s Glavnim konzulatom Mađarske u Osijeku i Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom u Osijeku.

Predstavljajući projekt novog osječkog KBC-a njegov ravnatelj Željko Zubčić je rekao kako je s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova nedavno potpisan ugovor o dodjeli nepovratnog novca od 35 milijuna kuna.

'Taj novac ćemo iskoristiti za pripremu dokumentacije za izgradnju novoga Kliničkog bolničkog centra u Osijeku. Procjenjuje se da će cijela investicija iznositi oko 250 milijuna eura', rekao je Zubčić. Po njegovim riječima, taj će centar zauzimati površinu od petnaestak hektara u Gackoj ulici. Dodao je kako je je novi centar nužan jer je koncept paviljonskog tipa bolnice napušten u cijelom svijetu i grade se funkcionalno integrirani objekti zbog smanjivanja troškova i kvalitetnijeg pružanja medicinskih usluga.

'Našem KBC-u gravitira oko 800 tisuća pacijenata iz pet slavonskih županija. Procjena je da će izgradnja novog centra trajati oko deset godina', rekao je Zubčić.

Glavni konzul Republike Mađarske Antonio De Blasio rekao je kako ga raduje svaka inicijativa koja podupire razvoj gospodarskih odnosa između dviju država u regiji.

'Kada govorimo zdravstvu, to je grana gospodarstva koja je u ekspanziji i smatram da projekt izgradnje novog centra daje platformu za suradnju i upoznavanje komparativnih prednosti jedne i druge države i mogućnost uzajamnih korištenja resursa kojima raspolažemo. U jednoj maloj regiji kao što su Slavonija i Baranja i mađarska županija Baranja jedni drugima nismo konkurenti, nego upravo suprotno, i trebamo jačati jedni druge kroz suradnje', istaknuo je De Blasio.

Predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine Dragan Vulin ocijenio je kako je tema gospodarskog foruma iznimno aktualna te smatra da se u području kojim se forum bavi krije veliki potencijal.

'Taj potencijal trebamo što prije iskoristiti. Pri tome ne mislim samo na razvoj gospodarstva, nego i na razvoj zdravstvenog turizma', zaključio je Vulin.

Osim predstavljanja projekta izgradnje novoga Kliničkog bolničkog centra, na forumu je bilo riječi o sinergiji zdravstva i turizma, predstavljen je klaster 'Pannonian Health' i metode liječenja u mađarskom lječilištu Harkányju. Desetak mađarskih tvrtaka koje se bave proizvodnjom i distribucijom medicinskih pomagala i opreme predstavile su svoje proizvode.