uzelo maha

Osječka Hitna zatrpana pozivima građana koji na ulicama pronalaze osobe bez svijesti. Evo o kakvoj pošasti je riječ

18.04.2019 u 11:25

Bionic
Reading

Osječko-baranjska Služba hitne medicinske pomoći posljednjih je mjeseci zatrpana pozivima građana koji pronalaze osobe bez svijesti na ulici. Riječ je o mlađim punoljetnicima i nešto starijim osobama koje konzumiraju takozvane osvježivače zraka. Tjedno prosječno na Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu KBC Osijek prime barem jednog konzumenta sintetskih droga

Tjedno prosječno na Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu Kliničkog bolničkog centra Osijek prime barem jednog konzumenta ovih sintetskih droga. Riječ je pretežno o muškarcima.

'Nakon prijema i opservacije, pacijenti se upućuju na detoksikaciju, odnosno primaju infuzijsku otopinu, pa i terapiju kisikom. Pri prijemu, nalaze se uglavnom u stanju sužene svijesti, ubrzanog rada srca, povišenog ili kritično sniženog krvnog tlaka. Nakon što im pomognu terapijom, pacijenti budu proslijeđeni na Kliniku za psihijatriju, no ne svi', objašnjava za Glas Slavonije dr.sc. Srđan Čalošević, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) osječkog KBC-a.

Ističe kako nije rijetkost da osobe koje su primljene na OHBP jednostavno odu te imaju dosta problema s njihovim zadržavanjem.

'Ako imaju dovoljno snage, neki se pacijenti jednostavno pokupe i odu. Takvi su slučajevi sporadični, a u slučaju kada se pojavi kakav problem i naša zaštitarska služba ne može adekvatno djelovati, obavijestimo policiju', dodaje Čalošević.

S ovim se problemom već nekoliko mjeseci bore i u osječkoj Službi hitne medicinske pomoći.

'Uglavnom nas zovu slučajni prolaznici koji zatječu osobe bez svijesti ili u kakvom drugom lošem stanju, zbog čega nerijetko na takve intervencije odlazimo s prvim stupnjem hitnosti. Dogodi se da već i prepoznamo određene osobe, jer smo ih u tom stanju već nalazili. Takozvani. osvježivači, odnosno sintetske droge, djeluju tako da u trenutku mirnu osobu preobraze u agresivnu pa nerijetko tražimo pomoć i pratnju policije s kojom glede toga odlično surađujemo', ispričala je za Glas Slavonije Sunčica Prašnički, voditeljica medicinske službe pri županijskom HMP-u.

Kad je riječ o maloljetnim konzumentima osvježivača zraka, situacija se donekle smirila na Zavodu za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek, potvrđuje pročelnica, izv. prof. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković.

'To, nažalost, ne znači da je problem nestao. Štoviše, sintetske su droge dostupne preko interneta. Bilo tko može naručiti 'osvježivače' s interneta i bez problema će stići na njihovu kućnu adresu. Nikakve kontrole nema ni u tome je li riječ o maloljetnoj ili punoljetnoj osobi. Mislim da je to Pandorina kutija', poručuje Dodig Ćurković apelirajući na roditelje da kontroliraju što rade njihova djeca.