villa batory

Osječka bolnica dobila zeleno svjetlo: Kreće prodaja 'secesijskog bombona'

21.03.2019 u 12:29

Bionic
Reading

Odobrena je prodaja osječke vile ravnatelja paromlina Union iz 1906., poznatije kao Villa Batory. Zeleno svjetlo dala je hrvatska Vlada Upravnom vijeću osječkog KBC-a za raspolaganje ovom arhitektonskom baštinom

KBC Osijek može raspisati natječaj za prodaju poznate Ville Batory iz 1906. godine u osječkoj Radićevoj ulici, koja se nalazi u širem središtu grada. Odlučila je tako hrvatska Vlada na svojoj sjednici te osječkom KBC-u dala dozvolu za raspolaganje vilom ravnatelja paromlina Union, poznatije kao Ville Batory, piše Glas Slavonije.

Procijenjena tržišna vrijednost ovog objekta iznosi gotovo pet milijuna kuna, riječ je o nekretnini koja ima svojstvo kulturnog dobra Republike Hrvatske, a svi radovi na obnovi u njoj moraju se izvoditi sukladno strogim konzervatorskim uvjetima i propisima. Obnova se procjenjuje na dodatnih 40 milijuna kuna.

Objekt se prostire na 3000 četvornih metara, a sagrađen je prema nacrtu osječkog graditelja Otta Struppija. Bio je dom upravitelja paromlina Union, jednog od najvećih mlinskih postrojenja u okolici, i nastao je u nizu upravnih zgrada okrenutih onodobnoj Kolodvorskoj, današnjoj Radićevoj ulici. Godine 1928. prenamijenjen je i preuređen u sanatorij dr. Julija Batoryja i dr. Karla Weissmanna, poznatih i priznatih osječkih liječnika. Sanatorij je bio uzor za cijelo to područje, a mnogim liječnicima bila je velika čast postati stipendistima ili praktikantima u njemu. ​

Villa Batory Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Vila je službeno u vlasništvu KBC-a Osijek, koji je sva prava nad njom dobio još 2010. godine, nakon što su propali pokušaji nasljednika obitelji Batory da vrati nacionalizirani objekt. Prema riječima ravnateljstva, ovih dana bit će raspisan natječaj za prodaju, kako su potvrdili Glasu Slavonije, i nadaju se da će brzo pronaći novog vlasnika, spremnog da povrati sjaj ovom 'secesijskom bombonu'.