MINISTARSTVO BEZ KOMENTARA

Suradnici Angele Merkel kritiziraju povlačenje američkih vojnika iz Njemačke

06.06.2020 u 15:48

Bionic
Reading

Istaknuti zastupnici konzervativnog bloka njemačke kancelarke Angele Merkel kritizirali su u subotu odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da vojsci zapovijedi da povuče 9500 američkih vojnika iz Njemačke. Time će u Njemačkoj ostati 25.000 vojnika od sadašnjih 34.500

„Planovi ponovno pokazuju da Trumpova administracija zanemaruje elementarne zadaće vodstva: uključenost saveznika u procese donošenja odluka”, rekao je Johann Wadephul, glasnogovornik za vanjsku politiku kluba zastupnika CDU/CSU-a.

Svi partneri NATO-a imaju koristi od kohezije Saveza, a samo Rusija i Kina imaju koriti od nesloge, rekao je, dodajući: „Na to bi u Washingtonu trebalo obratiti više pozornosti”.

Europljane je također pozvao da se probude i bolje pozicioniraju u smislu sigurnosne politike.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova nije imalo komentara.

Andreas Nick, koji je kao i Wadephul član parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, rekao je za Deutsche Welle da postoje pokazatelji da „odluka nije tehnička nego čisto politički motivirana”.

Jedan američki dužnosnik, koji nije želio biti imenovan, rekao je u petak da je odluka rezultat više mjeseci rada najvišeg vojnog zapovjednika, generala Marka Milleyja, i da nije povezana s napetostima između Trumpa i Merkel, koja je spriječila Trumpov plan da ovaj mjesec organizira sastanak skupine G7.

  • +5
Donald Trump Izvor: EPA / Autor: Chris Kleponis / POOL

O mogućem povlačenju dijela američkog vojnog kontingenta iz Njemačke prvi je izvijestio Wall Street Journal, stavljajući taj potez u kontekst odnosa Berlina i Washingtona, koji su često napeti za vrijeme Trumpove administracije.tijekom Trumpova predsjedanja.

Trump vrši pritisak na Njemačku da poveća potrošnju za obranu i optužuje Berlin da je „zatočenik” Rusije zbog ovisnosti o ruskim energentima.