Superjednostavna, a fiiina pita od oraha

Superjednostavna, a fiiina pita od oraha

28.09.2011 u 11:45

Bionic
Reading

Superjednostavna, a fiiina pita od oraha

Ajmeee diivnih li oraha na tržnici! Nisam im mogla odoljeti iako me ovaj kolač podsjetio na zimu ... zato sam odlučila izbaciti cimet iz recepture.

Nije još zima, orasi su mladi i slasni i može ih se papati u nekim laganijim varijantama poput ove - koja doduše uključuje i med, ali od bagrema ;).

Sve skupa možete, prilikom serviranja, ublažiti svježim malinama ili bobicama nara i šlagom. Malina još uvijek ima na tržnicama, kao i kupina pa ćete dobiti slatkokiselu varijantu koja će vas osvježiti. Bobice nara stavite u slučaju da se želite odmah antioksidantizirati i poravnati razinu šećera u krvi ;).

Pita je divna i vruća, odnosno topla i hladna. Jestiva za doručak uz bijelu kavu, ali i nakon lagane večere. Isprobala obje varijante ;).


Odaberite jednu kućnu, srednje veliku šalicu kao mjericu za sve sastojke

za 4 do 6 osoba
1 1/2 šalice oraha
1 šalica brašna za kolače
1 1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
12 žlica rastopljenog maslaca
1/2 šalice meda od bagrema
1/4 šalice smeđeg šećera
3 velika jaja
1 žličica narančine korice (može i limunove)
1/2 žličice ekstrakta vanilije

Zagrijte pećnicu na 170 ili 180 C. Namastite i pobrašnite kalup za pite i stavite ga sastrane.
U posebnu, vatrostalnu posudu smjestite orahe i stavite ih u pećnicu na 5 minuta. Kad se lagano zarumene izvadite ih i pustite da se ohlade.
U novu posudu smjestite brašno, orahe, prašak za pecivo i sol. E sad, uzmite još jednu posudu u kojoj ćete zamiješati, odnosno izmiksati maslac, šećer i med. To činite 3 minute dok smjesa ne postane lagano pufasta.

I u još jednu novu, manju posudu ubacite (da, zaprljat ćete većinu posuda u kojima ste navikli pripremati kolače) narančinu/limunovu koricu, ekstrakt vanilije i jaja. Miksajte dok se ne sljube.

Kad ste sve lijepo izmiksali i razdijelili - sad sve zajedno pomiješajte. U smjesu s maslacem ubacite smjesu s jajima i onu s brašnom, s početka. Dobro izmiješajte i izlijte u kalup.


Pitna smjesa prije i ...


... poslije pečenja :)

Ubacite sve u pećnicu i pecite 35 do 40 minuta. Provjerite drvenim štapićem je li pita pečena - ako na njemu ne ostaju komadi tijesta - to je to!
Izvadite je iz pećnice i pustite par minuta da se ohladi.


Servirajte sa šlagom, malinama i kupinama ili bobicama nara!

Foto: Jelena Iva Nikolić
Sa svih strana ...


... pa i nakon što sam uhvaćena na djelu hrusk, hrusk ... ;)

Za Sanjina koji jede orahe što ih je jutrima tukla baba Zora!