RAVNO PREMA ZEMLJI

Sunce poslalo prvu monstruoznu oluju u 2015.

12.03.2015 u 13:33

Golema eksplozija na Suncu
Bionic
Reading

Znanstvenici su na Suncu u srijedu zabilježili prvu golemu eksploziju najviše kategorije u 2015. godini

Zanimljivo je, ali i opasno, to što je Sunčeva oluja usmjerena izravno prema Zemlji.

Monstruozna eksplozija klase X vrhunac je dosegnula 11. ožujka u 17:22 sata po našem vremenu.

NASA-ina svemirska promatračnica Solar Dynamics Observatory snimila je zapanjujući video zapis goleme baklje u području koje nosi naziv AR12297.

Eksplozije u ovom području, neke slabije, a neke umjerene, proteklih su dana uzrokovale brojne smetnje i prekide u komunikacijama na visokim frekvencijama na velikim područjima.

Posljednja eksplozija svrstana je u kategoriju X2.2. Najslabije eksplozije označavaju se slovom C, srednje slovom M, a najsnažnije slovom X. Eksplozije klase X deset puta su snažnije od onih iz klase M, a X2 je dva puta moćnija od X1.

Eksplozije na Suncu obično prate izbačaji koronalne mase (CME). Zračenje sa Sunca do Zemlje stiže za oko osam minuta, a CME za dan ili dva, ovisno o brzini izbačaja.

'Najopasniji su izbačaji koji stižu brzo, ponekad i za manje od dana', rekao je naš stručnjak za Sunce dr. Jaša Čalogović.

'Eksplozija je bila pomalo na istočnoj strani tako da će glavnina ipak proći pored Zemlje. O magnetskoj strukturi cijelog područja ovisi koliko će jaka biti energija budućih eksplozija. Čini se da je mala šansa da će u narednih nekoliko dana biti novih najsnažnijih eksplozija. Moglo bi biti eventualno još jakih bljeskova, no ipak čini se da ovo područje pjega nije previše opasno – ono je u procesu raspadanja. Naime pjege sa svakom novom eksplozijom sve više slabe', rekao je dr. Čalogović.