vremenska prognoza

Sunčanog vremena bit će sve više, ali za pravu stabilizaciju treba čekati petak

14.07.2019 u 07:50

Bionic
Reading

Dugotrajnog posve stabilnog razdoblja za sada nema, no vremenske će prilike u nedjelju ipak biti povoljnije za razne događaje na otvorenome - sunčanog vremena posvuda će biti više, a pljuskova mjestimice, i to uglavnom u unutrašnjosti. Posljedica je to i dalje vlažnog zraka iznad naših krajeva, no tlak zraka ipak će malo porasti.

Stoga će na istoku zemlje u nedjelju sunčanog vremena biti više, no i dalje su popodne lokalno mogući pljuskovi. Povremeno će puhati umjeren sjeverozapadnjak, a popodnevna temperatura zraka između 24 i 26°C. Podjednako toplo bit će i u središnjim krajevima.

Ovdje će uz prevladavajuće sunčano vrijeme vjetar biti slab do umjeren sjeverni. Sredinom dana uz lokalno više oblaka moguć je poneki pljusak, a ujutro ponegdje i kratkotrajna magla. Pljuskova može biti i mjestimice u gorju, no svakako će biti duljih sunčanih razdoblja uz koje će temperatura porasti na vrijednosti između 22 i 25°C.

Vremenska prognoza 14.07.2019. Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Na moru sunčano i uglavnom suho. Nakon umjerene bure, podno Velebita i jake, danju će zapuhati vjetar s mora. Mjestimice jaka bura tijekom jutra oslabjet će i u Dalmaciji te okrenuti na zapadni i sjeverozapadni vjetar, prema otvorenome moru prolazno i jak.

Pritom će more biti uglavnom umjereno valovito. Bit će većinom sunčano i stabilno uz najvišu temperaturu od 26 do 28°C. I na jugu podjednake vremenske prilike - obilje sunca, ujutro prolazno jaka bura, a danju zapadnjak i sjeverozapadnjak, umjeren na otocima moguće i jak. Najviša dnevna temperatura zraka oko 28°C a mora između 22 i 25°C. Na Jadranu će u novome tjednu temperatura malo porasti.

Bit će većinom sunčano, tek lokalno uz mogućnost za poneki pljusak, u ponedjeljak uglavnom u Dalmaciji, a zatim na sjevernom Jadranu. Povremeno jaka bura i sjeverozapadnjak oslabjet će sredinom tjedna. Na kopnu će još u ponedjeljak puhati mjestimice umjeren sjeveroistočnjak. Prevladavat će sunčano, no i dalje neće biti posve stabilno, pa su poslijepodne mogući lokalni pljuskovi. Najveća je vjerojatnost za posvuda suho vrijeme u utorak. Stabilizacije nema ni do petka, no zato raste temperatura, a za vikend zatim raste i vjerojatnost za stabilne i vruće dane.

  • +20
Orkanska bura u Senju - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic