VREMENSKA PROGNOZA

Sunčano uz jutarnju maglu, temperatura blizu rekordne za listopad

03.10.2023 u 07:01

Bionic
Reading

U utorak se u Hrvatskoj očekuke pretežno sunčano i iznadprosječno toplo. Ujutro na kopnu lokalna magla, većinom u središnjim i gorskim predjelima. Vjetar u većini krajeva slab do umjeren jugozapadni, na istoku zemlje jugoistočni, a još tijekom jutra duž obale bura. Najviša dnevna temperatura zraka od 24 do 29 °C

U Zagrebu će prevladavati sunčano, a ujutro će na širem području grada biti lokalne magle. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka od 26 do 28 °C, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Meteorolog Tomislav Kozarić iz DHMZ-a najavo je za HRT da će u istočnoj Hrvatskoj danas biti sunčano i iznadprosječno toplo, uz slab do umjeren jugoistočni vjetar. Najviša dnevna temperatura od 26 °C u Podunavlju do 29 °C u zapadnoj Slavoniji.

Pretežno sunčano bit će u središnjoj Hrvatskoj, ujutro ponegdje s maglom. Vjetar slab, poslijepodne do umjeren jugozapadni i južni. Najniža jutarnja temperatura od 9 °C na jugu do 13 °C na sjeveru, poslijepodne vrlo toplo. I na zapadu Hrvatske također sunčano, po kotlinama gorske Hrvatske i unutrašnjosti Istre s jutarnjom maglom. No vjetar će na sjevernom Jadranu veći dio dana biti slab pa raste vjerojatnost pojave mjestimične magle i na moru. Najviša temperatura zraka od 24 do 29 °C.

U Dalmaciji sunčano i također vrlo toplo. Vjetar uglavnom slab jugozapadni, krajem dana i jugoistočni, a more malo valovito. Ujutro na širem zadarskom području može biti magle. Sunce i prevladavajuća vedrina i na jugu Hrvatske, te većinom slab jugozapadni vjetar, ujutro još mjestimice bura. Najniža jutarnja temperatura zraka od 15 do 20 °C, a najviša dnevna oko 27 °C.

  • +100
Izvor: Cropix / Autor: Josip Moler

'U nastavku tjedna na kopnu djelomice sunčano, mjestimice i pretežno sunčano, ali malo manje toplo. U srijedu uz više oblaka u sjevernim i zapadnim krajevima ponegdje malo kiše, te samo prolazno umjeren sjeveroistočnjak. Na Jadranu pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, no uglavnom suho. Vjetar većinom slab jugozapadni i sjeverozapadni, na sjevernom Jadranu umjerena bura. I dalje toplo, pa i vrlo toplo', prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.